България и още 13-14 държави от ЕС са обединени около

...
България и още 13-14 държави от ЕС са обединени около
Коментари Харесай

България иска ценови таван на газа € 160 евро

България и още 13-14 страни от Европейски Съюз са обединени към около позицията, че би трябвало да има динамичен таван на цената на газа и най-вече от порядъка на 150-160 евро за мегаватчас.

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел министърът на енергетиката Росен Христов. Той взе участие в изключителния съвет „ Енергетика “.

Днес явно няма да бъде реализирано съглашение, защото има съществено разделяне в мненията, счита Христов. Вероятно решението ще се отсрочи за последния Съвет „ Енергетика “ на 19 декември.

„ Това не е контролиране на пазара, а е защитна мярка от свръхвисоки цени, каквито видяхме през август и септември “, разясни министърът във връзка претенции от страната ни таван.

Същевременно другата група отпред с Нидерландия и Германия счита, че не би трябвало да има ограничавания, или в случай че има, те да бъдат прекомерно високи, тъй че на процедура да не се задействат. Тези страни по думите на Христов или имат изгода от търговията с газ, или изпитват остра потребност от газ. Германия да вземем за пример е подготвена да заплати каквато и да е цена, единствено и единствено да го има.

„ Страни като България, които нямаме такива мощни стопански системи, се борим за стабилизиране на пазара на по-ниски равнища. Не считаме, че Европа би трябвало по каквато и да било причина доста повече от всички останали потребители по света. Отново виждаме разграничена Европа, двойни стандарти и едно превъзходство на стопански мощните страни във вземането на решението. Но продължаваме да се борим “, посочи Росен Христов.

Колкото до България, на страната ни не й би трябвало просто газ, счита той. И промишлеността, и потребителите, и всички други са обединени към мнението, че ни би трябвало газ от най-много 200-250 лв. на мегаватчас. Иначе стопанската система не може да работи дейно и избира да затвори.

„ Борбата тук е за цените. И е доста рисково това, което се случва. Цените започнаха да вървят нагоре от момента, в който Нидерландия разгласи, че в Европейски Съюз желаеме таван от 275 евро (това е препоръчаната от Европейската комисия цена – б.р.). Това е нещо, което не бе реализирано и на най-високите равнища “, уточни енергийният министър.

Той установи, че пазарът в този момент върви нагоре съгласно индикацията, че или няма да има ограничавания, или те те ще са толкоз високи, че няма да ги хване никаква мярка. Така Европейски Съюз самичък дърпа цените нагоре, като дава неверни цени на търговците, че могат да бъдат плащани всевъзможни цени.

За момента България продължава да купуваме газ на цени под 250 лв. за мегаватчас. Стойността, оповестена за януари 2023 година, е към 204 лв..

„ Тук детайлът е скъпият газ в хранилището в Чирен, платен през август и септември с договорите, подписани от предходното държавно управление. Те бяха без търгове и конкурентни процедури “, сподели Христов.

Оттук нататък управляващите ни ще се стремят да диверсифицират в допълнение доставките.

„ Ще се опитаме да си решим казуса сами, откакто не можем да го решим с Европа “, увери Росен Христов.

Той похвали президента Румен Радев, че с помощта на него страната ни е постигнала смяна на политиката на прилежаща Турция. И момента вместо еднократни помощи в спешни обстановки комшиите са подготвени да разискват дълготрайно съдействие за доставки на газ, в това число опазване на потенциал на техния терминал.

Министърът ще замине за Турция още веднъж на 16 декември и ще има срещи с сътрудника си и с представители на компанията „ Боташ “.

„ Турция е огромен консуматор и търговец, тя купува от всички по-големи източници. Консумацията там е 20 пъти повече от тази в България. Опитваме се по някакъв метод да се възползваме от тези огромни размери, които те търгуват и за които получават отстъпки, като купуваме взаимно с тях или през „ Боташ “. Надяваме се да реализираме стаблилен източник на газ на по-евтини цени “, уточни Христов.

На уточняващ въпрос на Клуб Z дали страната ни се стопира на таван от 150-160 евро или на настояването на бизнеса за 200-250 лв. министърът отговори:

„ Групата, в която е България, желае не цифра, а показател, който да е цялост от показателите на международните тържища. Т.е. желаеме да сме в границите на международния пазар, а не доста над него. “
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР