България и още 11 европейски държави участват в разселването на

...
България и още 11 европейски държави участват в разселването на
Коментари Харесай

България участва в разселването на непълнолетни мигранти

България и още 11 европейски страни вземат участие в разселването на непридружени малолетни мигранти от гръцките острови, заяви представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

По данни на Европейска комисия от април до момента са били трансферирани две групи мигранти. В Люксембург са били подслонени 12 от малолетните, а в Германия - 47. На основата на двустранно съглашение сред Гърция и Ирландия през вчерашния ден към Дъблин са били превозени осем мигранти.

Предстои общо 1600 деца да бъдат трансферирани от гръцките острови към вътрешността на Европейски Съюз и това се чака да стане в идващите месеци с последователното отпадане на рестриктивните мерки за пътешестване.

Досега единодушие да вземат участие в разселването, с изключение на нашата страна, са декларирали също Белгия, Франция, Хърватия, Финландия, Германия, Ирландия, Португалия, Люксембург, Литва, Словакия и Норвегия.  

Бежанците, претендентите за леговище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1% от човечеството, т.е. близо 80 милиона души. Това е рекордна цифра, установи отчет на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, показан през днешния ден, предадоха международните организации. Според него към 79,5 милиона души са или бежанци, или претенденти за леговище, или хора " чиито корени са били изтръгнати в техните лични страни ". Перспективата за тези хора да се върнат в регионите си на генезис понижава от ден на ден, се добавя в документа.

" Един % от популацията на света не може да се прибере вкъщи поради войни, гонене, нарушавания на човешките права и други форми на принуждение. Тази наклонност се следи от 2012 година Цифрите са по-високи спрямо миналата година, което значи, че има от ден на ден спорове и принуждение. Това се показва и също по този начин в " незадоволителни политически решения " за преустановяване на рецесиите, прокуждащи хората от домовете им и пречещи им да се върнат ", съобщи ръководителят на Върховния комисариат Филипо Гранди. 

Преди 10 години броят на бежанците, претендентите за леговище и вътрешно разселените възлизаше на 40 милиона души. За 10 години той се е удвоил и не се вижда наклонност към закъснение, показва Гранди.

Докладът на Върховния комисариат демонстрира, че към 4,2 милиона души са претенденти за леговище, към които се прибавят и 3,6-те милиона венецуелци, напуснали родината си, които са броени настрана, осведоми Българска телеграфна агенция. 

" Международната общественост е толкоз разграничена, толкоз неспособна да реализира мир, че за жал обстановката ще продължи да се утежнява и се опасявам, че идната година ще е още по-лоша от актуалната ", споделя Гранди.

Само за миналата 2019 година Върховният комисариат регистрира, че има 11-милионно нарастване на бежанците, разселените и претендентите за леговище. Като блежанците и вътрешно разселените са съсредоточени в огромната си част в дребен брой страни, обхванати от войни. Сред тях е Сирия, опустошена от девет години на въоръжен спор, и наброяваща 13,2 милиона бежанци в рамките или отвън рамките на страната, което значи една шеста от популацията й. 68% от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианма.

" Ако интернационалната общественост съумее да реализира единение и да откри политическа воля и запаси с цел да помогне на тези страни да излязат от рецесията и да се възстановят, доста евентуално ще сме разрешили съвсем половината от проблемите на света, свързани с бежанците ", показва Гранди.

В отчета не се приказва за " нахлуването " на пандемията от ковид в проблематиката, обвързвана с бежанците. Но Гранди напомня, че икономическото влияние от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развиване. Там трагично нараства бедността и пандемията усилва компликациите на доста от бежанците, които не могат да намерят източник на доходи поради наложената карантина в редица страни.

При тези условия и макар рестриктивните мерки за напредване страните би трябвало да продължат да дават леговище на тези, които се нуждаят, споделя Гранди.

" За жал хората не престават да бягат от домовете си, тъй като с пандемия или не, те са застрашени и имат потребност от леговище и отбрана ", споделя Гранди. Той напомня, че Ковид-19 съумя да спре живота в целия свят, само че не съумя да спре войните, споровете, насилието и дискриминирането.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР