България и Норвегия ще работят заедно по редица проблеми, като

...
България и Норвегия ще работят заедно по редица проблеми, като
Коментари Харесай

Длъжни сме да водим твърда външна политика

България и Норвегия ще работят дружно по редица проблеми, като миграцията, правораздаването, климата – това обявиха министър председателите на двете страни Ерна Солберг и Бойко Борисов след срещата, извършена сред двамата в София.

„Много се радваме, че подписахме съглашение с България за новия програмен интервал. Сумата от 210 милиона евро ще е за сферите, в които действаме – нововъведения, правораздаване, климат, както и доста други. С неспокойствие чакам да работим дружно. Европейското обществено измерение е област, която също е от интерес за всички нас. Инспекциите по труда на страните ни са засилили своето съдействие. Например хората от България, които идват да работят в Норвегия, не би трябвало да бъдат експлоатирани и управляващите ни би трябвало да подсигуряват това. Притесняваме се от Брекзит и се радваме, че България поема председателството на Европейски Съюз в толкоз значим момент“, съобщи на взаимния брифинг Соблерг.

„Виждате, че това, че България се пробва да оказва помощ на Балканите, се прави оценка добре от нашите европейски сътрудници. Защото разновидностите са два – или Европейски Съюз и ние вършим нужното да придвижим напред тематиката с Балканите, започвайки с инфраструктурата и народите на Балканите и страните да да се придвижват напред (към Европейски Съюз – б.а.). Или идват популистки партии и тук става територия на въздействие на Великите сили – парадайс за опиати и закононарушения. Ето и Норвегия се заинтересува от това, което вършим, пристигна министър председателят да се запознае с нещата и аз й обясних и за Турция, и за миграционния развой. На първо място ние сме длъжни да водим твърда външна политика при процесите, които сега се развиват с гневна скорост. Не може войните да се водят отвън Европа, а всички пасиви да са за Европейски Съюз. Икономическите мигранти могат да бъдат признати там, където са мечтани, тоест където има потребност от тях. Не може да се вкарват служащи, които при кучешки условия и минимално възнаграждение да облагодетелстват трети страни. Още по-твърдо и взаимно ще действаме. Още веднъж ще кажа сумата за стратегиите – тя е е 210 милиона евро“, сподели Бойко Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР