България и Нидерландия, и двете със , са единствените страни

...
България и Нидерландия, и двете със , са единствените страни
Коментари Харесай

Само България и Нидерландия все още не са представили план за възстановяване в Еврокомисията

България и Нидерландия, и двете със, са единствените страни от Европейски Съюз, които към момента не са показали своите национални проекти за възобновяване и резистентност на Еврокомисията. След предаване на проект за вложения 27-те членки на Европейски Съюз чакат дял от мегапакета от 750 милиарда евро, с които Брюксел обезпечава излаз от рецесията, породена от пандемията, напомня.

София въпреки всичко е изпратила чернова на проект за вложения, за които ще похарчи 12,6 милиарда лв.. Чак след представянето на крайна версия обаче ще стартира 2-месечният интервал за утвърждение от страна на Европейска комисия. “България към момента не е внесла публично проекта си, който би трябвало да бъде оценен в границите на два месеца. Европейска комисия продължава да поддържа контакт с българските управляващи и да работи градивно с тях ”, сподели говорителката на Еврокомисията Веерле Нойц.
 Новият План за възобновяване и резистентност - защо желаеме най-вече пари от Европейски Съюз Новият План за възобновяване и резистентност - защо желаеме най-вече пари от Европейски Съюз
Най-много средства по Плана за възобновяване и резистентност са планувани що се отнася до стълба „ Зелена България ” –...

Докато тече процесът на оценка, от Европейска комисия не могат да разясняват противоречивите въпроси. Националните проекти би трябвало първо да бъдат утвърдени от Европейска комисия, а по-късно и от останалите членки в Съвета на Европейски Съюз. Както България, по този начин и Нидерландия сменяха държавните управления си в интервала, в който трябваше да бъдат направени проектите. Изследователски организации в Нидерландия показаха паника от невъзможността на страната да показа своя проект. Докато не бъде назначен нов кабинет, подобен не се чака.

Общо 6 членки на Европейски Съюз са поискали удължение на периода за оценка на възстановителните им проекти - Малта, Финландия, Полша, Швеция, Румъния и Естония. С Полша съглашение е реализирано и плануваният 2 месеца период се удължава до 1 август. Не е изключено в допълнение удължение, само че към този момент не е поискано. Европейска комисия предложила на Унгария да удължи оценката на нейния проект до края на септември. Будапеща дала отговор “по градивен метод ” и се съгласила да работи с Европейска комисия по отворените въпроси, сподели Нойц, уточнявайки, че не може да даде повече детайлности.

Последното утвърждение от Европейска комисия бе обещано на Чехия на 19 юли. Прага ще получи безплатно 7,2 милиарда евро. Електронното издание “Списък ” прецизира, че тези 180 милиарда крони ще бъдат получени единствено в случай че чешките управляващи съумеят да подсигуряват неналичието на спор на ползи на доларовия милиардер и сегашен министър председател на страната Андрей Бабиш. Той изрично отхвърля спор сред неговите персонални и държавните ползи.

В понеделник Хърватия, Словения, Литва и Кипър получиха утвърждение и от Съвета на Европейски Съюз за своите проекти и може да преминат към сключване на финансови съглашения с Европейска комисия за начало на финансирането. Това са последните страни, които ще могат да разчитат на предплатено финансиране преди есента, защото европейските институции излизат във почивка до началото на септември. Така общият брой на утвърдените страни стана 16 от 25, подали плановете си за промени и вложения. В скоро време те може да чакат първия транш от 13% от плануванаъа за тях сума от възстановителния мегафонд на Европейски Съюз на стойност 750 милиарда евро.
 Близо 2 милиарда лв. за обучение и просвета са заложени в Националния проект за възобновяване Близо 2 милиарда лв. за обучение и просвета са заложени в Националния проект за възобновяване
Един от целите в проекта е основаване на STEM среда във всички учебни заведения в страната. Малко над 576 млн. лева са планувани за основаване...

За наесен остава утвърждението от Съвета на Европейски Съюз за Швеция, Финландия, Естония, Румъния, Чехия, Ирландия и Малта. Плановете се ревизират по 11 критерия, в това число каузи на средствата, отдадени на екологичната резистентност и цифровизацията, както и успеваемостта на системите за надзор и одит на харченето на парите. Ситуацията с главните две “непослушни ” членки -. Освен че срокът за утвърждение е продължен, Европейска комисия не дава детайлности, само че съгласно източници проблеми има и с двете членки. Брюксел е неудовлетворен от унгарските оферти, свързани с битката с корупцията. Премиерът Виктор Орбан разяснява преди дни, че в случай че Брюксел не утвърди проекта, Унгария сама ще стартира да извършва плановете на стойност 7,2 милиарда евро, а когато европейските пари дойдат, ще покрие направените разноски. Според него Европейски Съюз не може да спре парите за Будапеща, а единствено да ги забави. Зам.-шефът на Европейска комисия Валдис Домбровскис обаче сподели, че национално финансиране е допустимо, само че преди този момент проектът би трябвало да е утвърден от Европейски Съюз.

Брюксел и климатичните и екологични цели на страната. Европейска комисия към този момент събира средствата, с които ще инжектира стопанските системи. В средата на юни на дълговия пазар бяха издадени 10-годишни облигации на стойност 20 милиарда евро. “Интересът към новите бумаги беше доста висок, надвишавайки седемкратно декларираната сума ”, съобщи шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. През 2021 година Европейска комисия има намерение да вземе назаем от пазарите 80 милиарда евро под формата на облигации, с цел да финансира схемата за икономическа промяна.

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР