България и Мароко желаят да дадат нов импулс на двустранните

...
България и Мароко желаят да дадат нов импулс на двустранните
Коментари Харесай

Караянчева: България и Мароко желаят да дадат нов импулс на своите отношения

България и Мароко желаят да дадат нов подтик на двустранните си връзки и основна роля за това могат да изиграят парламентите на двете страни. Това беше общото мнение, изразено на срещата на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на Кралство Мароко Насер Бурита. Насер Бурита е на публично посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Между България и Мароко съществуват съществени връзки и дългогодишно другарство, акцентира по време на срещата ръководителят на Народното събрание. Цвета Караянчева посочи, че задълбочаването на парламентарния разговор е значима част от напъните, които двете страни би трябвало да положат за активизиране на връзките. Съществена роля в него биха могли да играят парламентарните групи за другарство сред България и Мароко, както и профилираните комисии в двете законодателни институции, добави тя.

Цвета Караянчева възобнови поканата към ръководителя на Камарата на представителите на Мароко Хабиб Ел Малки да посети
България. Неговата аудиенция ще способства за активизиране на парламентарния разговор и за определянето на предпочитани тематики на съдействието сред представителите на законодателните институции, акцентира тя.

Министърът на външните работи и интернационалното съдействие на Кралство Мароко Насер Бурита акцентира, че е общо желанието на България и Мароко да се даде нов подтик на двустранните връзки, които са обичайно положителни и другарски. Той уточни, че в София са били избрани насоките за развиване на съдействието сред България и Мароко и се чака до края на годината да бъдат подписани съответни двустранни контракти. За да се изпълнят те, ще е нужна и поддръжката на парламентите, добави Насер Бурита.

На срещата като области от съвместен интерес бяха обрисувани сферите на сигурността, стопанската система и търговията, образованието и науката, селското стопанство, осведомителните технологии и други

Мароканският външен министър изрази вяра българските представители в Европейския парламент да поддържат квалифицираните и импортирани за гласоподаване съглашения сред Европейски Съюз и Мароко в региона на селското стопанство и на риболова. Радваме се от триумфа на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, означи Насер Бурита.

В срещата в Народното събрание участваха ръководителят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и ръководителят на Групата за другарство България – Мароко Велислава Кръстева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР