България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните

...
България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните
Коментари Харесай

Радев: България е бяло петно на картата на китайските инвестиции

България и Китай би трябвало да повдигнат на ново равнище двустранните политически връзки, което да внесе подтик и да разкрие нови вероятности пред партньорството в стопанската система, вложенията и други сфери от съвместен интерес. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които организираха среща през днешния ден в град Далиен. С тази среща стартира и държавното посещаване на българския президент в Китайската национална република от 1 до 5 юли по покана на ръководителя Си Дзинпин.
На срещата в Далиен българският държавен глава показа на министър-председателя на Китай предложение за главните насоки за развиване на българо-китайските връзки. В документа се съдържат 9 предпочитани области, в които България и Китай имат огромен капацитет да осъществят взаимноизгодни планове: транспортна инфраструктура; финансово-инвестиционната активност и финансови технологии; IT бранш и започващи компании; научно-изследователска и развойна активност и иновации; разкриване на директна авиолиния сред Пекин и София; туризъм, селско стопанство; стабилно развиване и градско планиране; енергетика.
България към момента е бяло леке на картата на китайските вложения и това би трябвало да се промени уверено, е позицията на българския държавен глава. Румен Радев открои основаването на директна въздушна линия София-Пекин, както и откриването на клон на китайска банка в България, като основни предпоставки за ускореното развиване на двустранните връзки и до доста по-добри условия за реализация на останалите планове във всички области. Държавният глава акцентира, че облекчаването на капиталовия, финансов и търговски продан сред България и Китай е в интерес както на двете страни, по този начин и на нашия район.
Китайският министър-председател оцени високо концепцията на българския президент, споделена на срещата им в София през 2018 година, за разкриване у нас на Център за световно партньорство в границите на самодейността „ 17+1 “, който да способства за изследването на правната рамка на Европейски Съюз и реализирането на перспективни капиталови планове. За нейната реализация към този момент работят държавните управления на двете страни. На срещата в Далиен президентът означи и опцията за построяването на българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения в София, които са определящ фактор за силата и конкурентоспособността на стопанската система. „ Такива проучвания и нововъведения към този момент са залог да имаме конкурентоспособна стопанска система и тя да се развива тъкмо в региона на високите технологии и производствата с добавена стойност “, акцентира Румен Радев. Държавният глава уточни като образец партньорството сред българска софтуерна компания и най-големия китайски туристически оператор и прикани за мултиплицирането на този триумф.
Партньорството в енергетиката, както и увеличението на износа на млечни артикули и храни от България за Китай за реализиране на баланс в двустранната търговия също бяха измежду акцентите на срещата. Държавният глава изрази вяра за запазване на капацитета на свободната търговия и изрази мнение, че всички противоречиви въпроси в границите на Световната комерсиална организация следва да се вземат решение в дух на градивен разговор и на основата на многостранни договаряния.
Утре президентът ще взе участие в церемонията по откриването на Световния стопански конгрес в Далиен, прочут като „ Летния Давос и ще направи изявление в границите на сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “. Румен Радев ще се срещне с Клаус Шваб, създател и президент на Световния стопански конгрес в Давос, както и с губернатора на провинция Хъбей Сю Цин.
Във водената от президента делегация са ръководителят на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление Искрен Веселинов, ръководителят на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия Халил Летифов, както и народните представители, членове на Групата за другарство България – Китай в Народното събрание – Христо Проданов, Георги Колев, Боряна Георгиева. В делегацията са включени представители на научните и просветителните институции, както и на български компании в региона на осведомителните технологии, вложенията, туризма и земеделието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР