България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните

...
България и Китай трябва да издигнат на ново ниво двустранните
Коментари Харесай

България все още е бяло петно на картата на китайските инвестиции

България и Китай би трябвало да повдигнат на ново равнище двустранните политически връзки, което да внесе подтик и да разкрие нови вероятности пред партньорството в стопанската система, вложенията и други сфери от съвместен интерес. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Китай Ли Къцян, които организираха среща през днешния ден в град Далиен. С тази среща стартира и държавното посещаване на българския президент в Китайската национална република от 1 до 5 юли по покана на ръководителя Си Цзинпин.

Президентът Румен Радев показа пред премиера на Китай Ли Къцян насоки на развиване на българо-китайските връзки в девет области. Транспортната инфраструктура, финансите, нововъведенията и енергетиката са измежду сферите със забележителен капацитет за съдействие сред София и Пекин. Радев и Къцян разговаряха в Далиен, където на следващия ден се открива Световният стопански конгрес, прочут като „ Летния Давос “.

Възможностите за привличане на повече китайски вложения в България е акцент в визитата на президента Румен Радев в Китай: "България към момента е бяло леке на картата на китайските вложения и това би трябвало да се промени уверено. Имаме ясно построени подходи по какъв начин да реализираме тези цели. Първият и най-съществен – това е да издигнем на ново равнище политическите връзки сред България и Китай ". България предлага на Китай съществени насоки за развиване на двустранните връзки.

Румен Радев открои три значими плана: "Изграждане на постоянна авиолиния Пекин – София, която е неотменимо изискване за интензифициране на нашите връзки. На второ място, това е откриване на клон на китайска банка в България, с цел да имаме облекчение на капиталовия и на финансовия търговски продан. И трето – създаване в София на Българо-китайски център за научни проучвания и нововъведения ".

Румен Радев и Ли Къцян разговаряха преди години в София при визитата на китайския министър председател у нас. Тогава двамата разискаха концепцията за основаване на Изследователски център в София, който да подкрепи взаимни планове с Китай, а Радев означи отличните политически връзки сред двете страни.

„ Прегледът на китайското икономическо наличие в нашия район демонстрира, че прилежащи страни като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на неведнъж по-голяма китайско капиталово наличие. Затова и ние желаем да наваксаме пропуснатото досега “, уточни президентът.

В отговор на въпрос той удостовери, че планът за АЕЦ "Белене " е бил измежду разискваните тематики. "Китайската страна има цялостната подготвеност, сега изследва всички условия за присъединяване в състезанието, осъществяван от българското държавно управление, имат потенциал, имат опит, уповавам се да се включат. Колкото повече участници в този конкурс, толкоз по-изгодни за България условия, уповавам се ", сподели Радев.

Той разяснява, че като проблем на страната ни остава неналичието на задоволително планова подготвеност. "Да, имаме геостратегическо състояние, неотменима част сме от самодейността "Един пояс, веднъж ", от формата "17 плюс едно ", през България би трябвало да минат значими транспортни коридори, само че ние би трябвало да подготвим доста добре нашите планове. Така че, когато се идва тук, без значение дали на равнище президент или държавно управление и министри, да има готови изрядни планове, с цялостни планове по този начин, както вършат други страни ", означи Румен Радев. Той добави, че до момента нямаме осъществени крупни китайски вложения в България, както и транспортни планове.

Утре Радев ще взе участие в церемонията по разкриване на международния стопански конгрес в Далиен, прочут като Летния Давос. Държавният глава ще направи изявление в границите на сесията „ Диалог сред китайските държавни предприятия и българската власт “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР