България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански

...
България и Китай ще засилят сътрудничеството и търговията със селскостопански
Коментари Харесай

България и Китай засилват търговията със селскостопански и хранителни продукти

България и Китай ще засилят съдействието и търговията със селскостопански и хранителни артикули. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-директора на Комитета по земеделие и въпросите на селските региони на Китайската национална политическа консултативна конференция господин Ци Джала, в Министерство на земеделието и храните. На срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева и изключителният и пълномощен дипломат на Китайската национална република в Република България Н. Пр. господин Дун Сяодзюн.
Прочетете още
„ Двустранните ни връзки постоянно са били положителни, имам вяра че партньорството ни в бранш „ Земеделие “ ще продължи да се задълбочава и развива “, сподели министър Вътев.

Двете страни подчертаха значимата роля на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа, който беше основан през 2015 година в София.

Заместник-министър Георгиева подчертава, че той развива извънредно дейна активност и свързва разнообразни бизнеси сред Китай и ЦИЕ. „ Центърът подхваща разнообразни начинания, свързани с привличане на млади фермери и бизнесмени, за трансфер на познания, реализация на новаторски планове в региона на селското стопанство, кръговата и био стопанска система, напояването, както и решения за справяне с хранителни боклуци “, разясни Таня Георгиева.

Според господин Ци Джала през последните години се следят положителни резултати при съдействието на България и Китай в разнообразни области, само че изключително ползотворни в региона на селското стопанство. „ България е водеща страна в земеделското съдействие сред страните Китай и ЦИЕ “, съобщи той.



По време на срещата китайската делегация изрази предпочитание да има обмяна на опит в региона на селското стопанство и практиките на Европейския съюз. „ Това е доста значима тематика за Китай, защото ние имаме население от 1,4 милиарда души и 18 милиарда дка земя, която би трябвало да използваме по добър метод “, разясни заместник-директорът на китайския Комитет по земеделие.

Заместник-министърът изясни, че от 2014 година насам, европейската политика в региона на селското стопанство със обилни темпове работи по своите зелени практики. От тази година задачите и уговорките, които се разпореждат към фермерите в целия Европейски Съюз са доста амбициозни. Очакванията към земеделските стопани са да имат огромен принос към реализиране на общите цели за понижаване на парниковите излъчвания, използването на препарати за растителна отбрана и антимикробни средства.

„ Преминаването на едно по-високо равнище в земеделието е обвързвано освен с застраховане на продоволствената сигурност, само че и с грижа и към естествените запаси и здравето на хората. Изправени сме пред голям брой провокации на национално равнище за използването на новите способи в региона на първичното произвеждане и преработката “, акцентира заместник-министър Георгиева. Тя посочи, че за бързия трансфер на познания и нововъведения в практическата просвета Министерство на земеделието и храните разчита на Селскостопанска академия, научните институти и Национална работа за препоръки в земеделието.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР