България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят

...
България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят
Коментари Харесай

Нидерландски евродепутат: България изнася шпионски софтуер

България и Кипър са двете страни в Европейски Съюз, които изнасят шпионски програмен продукт за Европа.

Това се твърди в отчет на нидерланския евродепутат от групата " Обнови Европа " Софи ин`т Велд. Тя е член краткотрайната анкетна комисия " Пегас " в Европейския парламент, която беше основана през март след експлоадирането на абсурда с едноименния програмен продукт предходната година. Тогава стана ясно, че Пегас е бил употребен освен за следене на нарушители и терористи, само че и за подслушване на публицисти, политици, представители на гражданското общество, юристи и предприемачи, оповестява.

Според Софи ин`т Велд всички страни в Европейски Съюз употребяват " Пегас ", само че държавни управления на някои страни като Гърция, Испания, Полша и Унгария злоупотребяват с него.

" Трябва добре да разберем, че шпионският програмен продукт не е просто подслушване на вашия мобилен телефон, опциите му са големи. Веднъж конфигуриран във вашия телефон, той получава достъп до цялата ви персонална информация - знае с кого говорите, къде, какъв брой дълго, има достъп до вашите документи, до всички ваши приложения, видеа, до всичко. И да, той може да бъде употребен за подслушване на телефонните ви диалози, а когато сте в среща или някъде на обществено място, софтуерът може да задейства микрофона и камерата на телефона и да шпионира и хората към вас ", споделя Софи ин`т Велд.

" Това се популяризира доста, доста бързо и се трансформира в общоевропейски проблем. Вярно е, че множеството държавни управления, доколкото знаем, не злоупотребяват с него по недемократичен метод, само че някои го вършат. Всички страни членки употребяват шпионски програмен продукт по някакъв метод ", споделя депутатката. 

" Знаем, да вземем за пример, че от Кипър и България се изнася подобен програмен продукт. Знаем, че Люксембург е банковото седалище на промишлеността на шпионския програмен продукт. Знаем, че в Ирландия е основана огромна компания за шпионски програмен продукт, тъй като предлага угодлив фискален режим. Такива компании има и в Австрия, Франция, Италия, Гърция, на всички места ", изяснява Софи ин`т Велд.

" Компаниите употребяват и разнообразни трикове, като да вземем за пример да разделят продуктите на шпионския програмен продукт на по-малки елементи и да ги поставят в разнообразни колета, тъй че те да не се разпознават като шпионски програмен продукт ", безапелационна е нидерландската депутатка. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР