България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят

...
България и Кипър са двете страни в ЕС, които изнасят
Коментари Харесай

България изнася шпионски софтуер, твърди нидерландски евродепутат

България и Кипър са двете страни в Европейски Съюз, които изнасят шпионски програмен продукт за Европа.

Това се твърди в отчет на нидерланския евродепутат от групата " Обнови Европа " Софи ин`т Велд. Тя е член краткотрайната анкетна комисия " Пегас " в Европейския парламент, която беше основана през март след експлоадирането на абсурда с едноименния програмен продукт предходната година. Тогава стана ясно, че Пегас е бил употребен освен за следене на нарушители и терористи, само че и за подслушване на публицисти, политици, представители на гражданското общество, юристи и предприемачи.

Според Софи ин`т Велд всички страни в Европейски Съюз употребяват " Пегас ", само че държавни управления на някои страни като Гърция, Испания, Полша и Унгария злоупотребяват с него.

Цялото изявление на Десислава Апостолова със Софи ин`т Велд вижте във видеото.



- Госпожо ин`т Велд, сравнихте потреблението на шпионски програмен продукт в Европа с аферата " Уотъргейт " в Америка. Защо?

- Защото подкопава демокрацията. В общество, в което публицистите, юристите, представителите на гражданското общество, деятелите, политиците не могат да бъдат сигурни дали са подслушвани, в такова общество няма народна власт. Демокрацията не значи единствено да се организират избори, демокрацията е система на инспекция и баланс, на отчетност. Ако елиминирате всички сериозни гласове и цялата съпротива, тогава демокрацията е мъртва.

Трябва добре да разберем, че шпионският програмен продукт не е просто подслушване на вашия мобилен телефон, опциите му са големи. Веднъж конфигуриран във вашия телефон, той получава достъп до цялата ви персонална информация - знае с кого говорите, къде, какъв брой дълго, има достъп до вашите документи, до всички ваши приложения, видеа, до всичко. И да, той може да бъде употребен за подслушване на телефонните ви диалози, а когато сте в среща или някъде на обществено място, софтуерът може да задейства микрофона и камерата на телефона и да шпионира и хората към вас.

Това се популяризира доста, доста бързо и се трансформира в общоевропейски проблем. Вярно е, че множеството държавни управления, доколкото знаем, не злоупотребяват с него по недемократичен метод, само че някои го вършат. Всички страни членки употребяват шпионски програмен продукт по някакъв метод.

Знаем, да вземем за пример, че от Кипър и България се изнася подобен програмен продукт. Знаем, че Люксембург е банковото седалище на промишлеността на шпионския програмен продукт. Знаем, че в Ирландия е основана огромна компания за шпионски програмен продукт, тъй като предлага угодлив фискален режим. Такива компании има и в Австрия, Франция, Италия, Гърция, на всички места.

- Споменахте България и Кипър, които изнасят шпионски програмен продукт. Как тъкмо става това?

- Това е въпросът - тъй като от една страна българските управляващи, както и кипърските, споделят: " Ние не предоставяме лицензи за експорт на шпионски програмен продукт ". А въпреки това, разбираме от самите компании, че те изнасят продуктите си тъкмо през тези страни. Тези въпроси би трябвало да получат отговор. Не е допустимо и двете изказвания да са правилни.

Забелязваме, че фирмите употребяват и разнообразни трикове, като да вземем за пример да разделят продуктите на шпионския програмен продукт на по-малки елементи и да ги поставят в разнообразни колета, тъй че те да не се разпознават като шпионски програмен продукт. И когато другите елементи дойдат в крайната дестинация, те още веднъж биват съединени. По този метод фирмите се пробват да заобиколят разпоредбите за експорт, тъй като ние в Европейски Съюз имаме регулации в тази област. Имам поради законодателството за надзор на износа на по този начин наречените " артикули с двойна приложимост ". Това са артикули, които могат да се употребяват за мирни цели, само че имат приложение и като оръжия.

Дълбоко нервира това, че Европейският съюз и Европейската комисия ползват тези правила доста едва. Европейската комисия изобщо не следи какво става на процедура. Единственото нещо, което прави, е да пита страните членки дали вярно са хармонизирали европейското законодателството с националните си закони. Но това не е задоволително, тъй като основаването на закон и използването му на процедура не са едно и също нещо.

- Казвате във Вашия отчет, че държавните управления отхвърлят да сътрудничат на Европейския парламент, отхвърлят да споделят информация с вас. В този смисъл, какво тъкмо очаквате от тях, от Европейската комисия и страните членки?

- На първо място, Европейската комисия би трябвало да провежда в детайли следствие. Тя разполага с доста повече средства и пълномощия от Народното събрание.

И второ, в моя прелиминарен отчет приканих Съвета на Европа да огранизира изключителна среща на върха по тематиката. Мисля, че тя би трябвало да влезе в дневния ред, тъй като точно хората, които заседават на срещите на върха, са виновни за злоупотребите със шпионски програмен продукт, а някои от тях пък са били обект на подслушване, само че те не приказват за това. Аз назовавам това " омерта ", знаете, кодът на мълчанието на италианската мафия, където за избрани неща не се приказва.

Мисля също по този начин, че Европол би трябвало да има опция да проверява във всяка една страна членка, за която има терзания, индикации или подозрения и най-малко в Полша, Гърция, Унгария, Испания, Кипър и други места. И това следствие би трябвало да бъде съществено. Това е в пълномощията на Европол, тъй като става дума за киберсигурност - хакерството е киберпрестъпление, в доста случаи става дума за корупция, става дума за изнудване. Защото информацията, събрана по този метод, доста постоянно се употребява в нечисти акции против жертвите на подслушване.

-Мандатът на вашата проверяваща комисия в Европарламента е до март следващата година. Вие към този момент представихте някои ограничения, само че какви цели още си поставяте? Очаквате ли нещо да се промени?

- По принцип, нашият мандат е до март, само че може да го удължим до юни следващата година. Ще продължим да проверяваме какво се е случило в предишното и ще изработим рекомендации за в бъдеще. Аз към този момент съм показала за разискване предварителни рекомендации, върху които да стартираме работа в комисията.

Предложих да вземем за пример да се вкара общ мораториум върху потреблението на шпионски програмен продукт, и след това да има опция той да бъде анулиран поотделно за всяка страна, която покрие избрани условия. Например, в случай че тази страна покаже, че е въвела избрана законодателна рамка против злоупотребите със шпионски програмен продукт или че се проверяват всички подозрения и изказвания за случаи на корист с подобен програмен продукт. И също, че управляващите ще разрешат на Европол да пристигна и да проверява на място.

Много значимо е също, изключително за България, да бъдат анулирани всички издадени лицензи за износ, които не дават отговор на разпоредбите.

Оператор: Борислава Инджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР