България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова

...
България и Катар ще си сътрудничат при изграждането на нова
Коментари Харесай

Подписваме меморандум с Катар за внос на газ


България и Катар ще си сътрудничат при построяването на нова инфраструктура за доставки на полутечен или компресиран природен газ от Катар за страната ни и района на Югоизточна Европа. Двете страни ще поддържат присъединяване на своите национални енергийни компании в взаимни планове в региона на изследването, добива, преноса и дистрибуцията на въглеводороди. Те ще прегледат съответни разновидности за взаимни действия, в това число посредством основаване на смесена компания или други механизми. Това е планувано в план на меморандум за съгласие сред българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и промишлеността на Държавата Катар, утвърден от държавното управление на днешното му съвещание.

Меморандумът цели основаването на нужната база за разширение на енергийното съдействие сред страните. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в региона на енергетиката.

Правителството на Република България води поредна политика за гарантиране сигурността на енергийните доставки със страните - производителки и експортьорки на енергийни запаси, в това число и с Държавата Катар. С повече от 24 трлн. куб. м. Катар заема трето място в света по потвърдени газови ресурси - към 14% от международния дял. Страната е най-големият производител и експортьор на полутечен природен газ в света с пазарен дял към 30%.

Активизирането на двустранното съдействие сред Република България и Държавата Катар в региона на енергетиката е изцяло в синхрон със устрема на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки. От българска страна енергийният министър е ръководител на двустранната смесена междуправителствена комисия за икономическо и комерсиално съдействие. С днешното решение на Министерския съвет министърът на енергетиката е акредитиран да организира договарянията и да подпише меморандума.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР