България и Хърватия споделят много общи приоритети в дневния ред

...
България и Хърватия споделят много общи приоритети в дневния ред
Коментари Харесай

Радев на среща с Китарович: Ние сме пример за партньорство в името на европейското ни бъдеще

България и Хърватия споделят доста общи цели в дневния ред на Европейския съюз и ще продължат дейното си съдействие във връзка с значими тематики като общественото и икономическо доближаване сред „ старите “ и „ нови “ държави-членки, бъдещето на Европа, процеса на разширение. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович, които организираха през днешния ден среща на „ Дондуков “ 2. Президентът на Хърватия е на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев.

България и Хърватия са образец за партньорство в името на стабилността, просперитета и европейското бъдеще на нашия район, акцентира на срещата президентът Радев и открои отговорността, която двете страни носят за одобряването на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа.

„ Общата ни позиция върна във фокуса на вниманието на Европа нашите съседи, които се стремят към европейско участие. Амбицирани сме и работим дружно за интеграцията на Западните Балкани и свързаността сред хората “, сподели Румен Радев. Приемствеността и последователността при одобряването на европейската вероятност на страните от Западните Балкани ще бъде следвана и в границите на хърватското председателство през 2020 година, акцентира президентът Колинда Грабар-Китарович.

Двамата президенти бяха единомислещи, че единственият метод за превъзмогване на отворените въпроси сред страните от Западните Балкани е продължение на разговора и приканиха за непреклонен ангажимент от страна на Европейския съюз към бъдещето на района.

И Румен Радев, и Колинда Грабар-Китарович подчертаха другарските връзки и дълбоките исторически и културни връзки сред България и Хърватия, за развиването на които през днешния ден своя принос има и ефикасното двустранно партньорство в границите на Европейския съюз и НАТО.

Отличният политически разговор е основа за доста по-интензивно и по-прагматично съдействие на двустранния продан в областите на енергетиката, транспортната и цифровата съгласуваност, образованието, науката и културата. Двамата президенти показаха поддръжката си за откриването на директна авиолиния сред София и Загреб, която ще насърчи туризма, контактите сред бизнеса и жителите на двете страни. По време на срещата беше откроен и капацитетът за увеличение на взаимните вложения и търговията в секторите на електротехниката, химическото и фармацевтичното произвеждане, производството на храни и беше изразена обща позиция за провеждането на Българо-хърватски бизнес конгрес, на който да бъдат разисквани планове от съвместен интерес.

Двамата президенти разясниха и подхванатите стъпки от двете страни за рационализация на въоръжените си сили, както и вероятностите за задълбочаване на партньорството на България и Хърватия в областта на защитата в границите на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на връзките сред Европейския съюз и Русия в границите на взаимната конференция на двамата президенти, българският държавен глава съобщи, че не би трябвало да се не помни, че България е настоящият ръководител на Съвета на Европейски Съюз. „ България би трябвало да организира политика на разговор и на баланс. България е предан член на съюзите, в които членува. Това са съюзи, които се основават на доста ясни полезности. Една от тях е прозрачността и с цел да предприемем последващи стъпки, би трябвало да получим ясни и безспорни доказателства “, съобщи президентът Радев.

По-рано през днешния ден на площад „ Св. Александър Невски “ се състоя церемонията по формалното посрещане на президента Колинда Грабар-Китарович в България. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР