България и Хърватия постигнаха значителни успехи в усилията си по

...
България и Хърватия постигнаха значителни успехи в усилията си по
Коментари Харесай

Влизането на България и Хърватия в ERM II виси в неизвестното

България и Хърватия реализираха обилни триумфи в напъните си по пътя към валутнообменния механизъм ERM II. Двете страни направиха доста по този въпрос, само че избирам да не разгласявам авансово дали ще бъдат признати . Този въпрос е сензитивен и по тази причина ще остане поверителен до вземането на дефинитивно решение . Това съобщи на конференция почнала в 20.05 ч. на 9 юли ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену , чийто мандат изтича на 13 юли 2020-та.

Впрочем една от точките на съвещанието на Еврогрупата бе точно изборът на правоприемник на Сентену. За неговия пост бяха номинирани испанския заместител министър ръководител Надя Калвиньо, ирландския финансов министър Паскал Донахю и сътрудника му от Люксембург Пиер Граменя. Представителите на страните членки от Еврогрупата - това са страните от Еврозоната и Дания, избраха за нов ръководител Паскал Донахю .

Основните мнения на конференцията след съвещанието, което продължи 2 часа повече от плануваното , бяха свързани с икономическото положение на Еврозоната, ограниченията на ЕЦБ и на страните от Европейския стабилизационен механизъм за възобновяване от икономическата рецесия и от COVID-19.
 Обявяват решението за присъединение на България и Хърватска към ERM II до два дни
Обявяват решението за присъединение на България и Хърватска към ERM II до два дни

В предварителната стратегия на съвещанието няма категорично посочена такава точка

Кандидатурите на България и на Хърватия сякаш не вълнуваха сътрудниците от Ирландия, Италия и Испания, които задаваха въпроси. Пък и това не бе в авансово оповестения дневен ред на съвещанието , което несъмнено нищо не значи.

Единствено публицист от Гърция сложи въпроса за България и Хърватска. Но получи уклончивия отговор на Сентену. А неговият правоприемник Донахю добави, че в този момент Еврозоната е изправена пред съществени провокации , с които би трябвало да се оправя.

Цялата тази неустановеност и мистериозност обаче е нормална за европейската бюрократична традиция, когато става дума за съществени финансови тематики. До края на седмицата ще има още няколко значими съвещания като това на ЕКОФИН на 10 юли и нищо чудно в петък вечерта или през уикенда да научим, че страната ни е призната в ERM II.
 Ще препъне ли инфлацията стремежа на българското държавно управление към ERM II?
Ще препъне ли инфлацията стремежа на българското държавно управление към ERM II?

България е държава-членка на Европейски Съюз с дерогация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР