България и Хърватия може да се присъединят към Еврозоната най-рано

...
България и Хърватия може да се присъединят към Еврозоната най-рано
Коментари Харесай

Влизаме в Еврозоната най-рано през 2024 година

България и Хърватия може да се причислят към Еврозоната най-рано от 1 януари 2024 година, съобщи през днешния ден заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в изявление за български и хърватски медии.
Той напомни, че най-краткият период за престой във валутния механизъм ERM-II (б.р. чакалнята за Еврозоната) е две години. Двете страни бяха признати във валутния механизъм миналата седмица и двете години изтичат през юли 2022 година. Домбровскис разясни, че всекидневно страните вкарват общата валута на дата 1 януари, а юли, 2022 до началото на 2023 година времето би било малко за комплицираните процеси, които още не са приключили до приемането на еврото в двете страни, заяви Българска телеграфна агенция.
По неговите думи, с изключение на осъществяването от София и Загреб на оставащите ограничения, ще бъде належащо да бъдат взети две решения от Съвета на Европейски Съюз и едно - от Европейския съвет. Според него по тази причина е обозримо въвеждането на еврото от България и Хърватия да се чака след минимум четири години, според от осъществяването на условията от Маастрихт. Всички страни от Източна Европа са престоявали в ERM-II най-малко три години. 

„ Решението за покана на двете страни в чакалнята не бе взето за една нощ, те работиха интензивно и приложиха съответните ограничения “, разяснява още Домбровскис. Остава още работа, двете страни оповестиха, че промените не престават - против прането на пари, както и в извънбанковата област като застраховането, и по въпроса с несъстоятелността и ръководството на държавни сдружения, добави той.

Според Европейска комисия повече референдуми не са нужни, изясни Домбровскис в отговор на въпрос дали въвеждането на общата валута да не бъде сложено на общонародно допитване. Европейска комисия ще продължи да следи върховенството на закона в България с новия общоевропейски механизъм, чието използване следва от тази есен, уточни зам.-председателят на Европейска комисия. Естествено, комисията следи митингите в България, само че към този момент не бих обрисувал директна връзка или последствия за присъединението към Еврозоната, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР