България и Хърватия, като отговорни и активни членове на ЕС

...
България и Хърватия, като отговорни и активни членове на ЕС
Коментари Харесай

Миланович към Радев: Хърватия оказва пълна подкрепа към България за влизане в Шенген

България и Хърватия, като виновни и дейни членове на Европейски Съюз и НАТО, имат значима роля и отговорност за укрепването на сигурността, стабилността и развиването на просперитета в нашия район.

 

Това сподели президентът Румен Радев на взаимен брифинг с президента на Хърватия Зоран Миланович, който е на публично посещаване в България. Радев означи, че имат единни и сходни връзки по редица значими въпроси за района и Европа.

 

Настояваме и ще подкрепим доста по-активни европейски старания за търсене на дипломатически средства и разрешаването на спора в Украйна с инструментите на дипломацията и мирния метод, уточни президентът.

 

Радев отговори на въпрос на публицист от Хърватия, обвързван с позицията на България за войната в Украйна и дали другите политически настроения в страната ни могат да я трансформират. Според него неизбежно ще се стигне до този миг. От първия ден на съветската експанзия в Украйна България остро осъди и продължава да осъжда тази експанзия, съобщи Радев.

 

Не можем да отречем обстоятелството, че спорът се разгаря, въвлича от ден на ден оръжия, от ден на ден хора, рисковете порастват, порастват и гласовете за победа непременно и от двете страни, сподели президентът и добави, че повече от година не се реализира военно решение на спора.

Всяка страна има своя исторически път. Факт е, че българският народ е благодарен за 150 хиляди починали съветски бойци в Руско-турската освободителна война. Това е принос към нашия народ, който тачим и в никакъв случай няма да забравим, само че това няма връзка с експанзията на Русия против Украйна, изясни президентът и добави, че България има ясна позиция.

 

Войната в Украйна сподели нуждата от разширение на нашето съдействие и единение, тъй че да реализираме по-голяма сигурност и непоклатимост в района, счита президентът.

 

Президентът уточни, че още при започване на спора в Украйна и България, и Хърватия осъдиха експанзията на Русия. Днес препотвърдихме нашата поддръжка за Украйна в битката за самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност, добави той.

 

По думите му всеки ден от този спор изтощава стопанските системи ни и обществените ни системи. Трябва да сплотяваме нашите старания и да търсим спокойно разрешаване на спора, съобщи Радев.

 

По-рано през днешния ден Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева посрещнаха Зоран Миланович и неговата брачна половинка Саня Мусич Миланович с публична гала пред постройката на президентството на „ Дондуков “ 2.

 

Дълбоките районни и световни промени вследствие на войната в Украйна демонстрираха, че има нужда от остри ограничения за подсилване на сигурността и стабилността в района, за развиване на енергетиката и възстановяване на всеобхватната съгласуваност – транспортна, енергийна, цифрова, както и за задълбочаване на интеграционните процеси в Западните Балкани, сподели още президентът. Според него тези процеси изискват деен политически разговор и съдействие.

 

Много значимо е, че и двете страни поставят старания за зелен преход на нашите стопански системи и енергетики, само че и споделят убеждението, че този зелен преход би трябвало да бъде осъществяван гладко, заслужено и да подсигурява търпима обществена цена за жителите, изясни президентът.

 

Споделяме и убеждението, че преходът към въглеродна индиферентност няма по какъв начин да мине без признаването на нуклеарната енергетика като значима и неотменима част от новия европейски акт за промишленост с нулеви чисти излъчвания, разяснява Румен Радев.

 

Двамата президенти споделят мнението, че ускоряването на процеса на европейска интеграция за Западните Балкани е основен фактор за непоклатимост, сигурност и разцвет на района. Обсъдени са били и вероятностите за задълбочаване на стокообмена сред двете страни.

Огромен е капацитетът за разширение на съдействието сред двете страни в областта на образованието, науката и културата, сподели още президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР