България и Грузия ще си сътрудничат в сферата на енергетиката,

...
България и Грузия ще си сътрудничат в сферата на енергетиката,
Коментари Харесай

България подкрепя териториалната цялост на Грузия и интеграцията ѝ в ЕС и НАТО

България и Грузия ще си сътрудничат в областта на енергетиката, образованието, свързаността и районната сигурност. Това стана ясно след среща сред външните министри на двете страни. Това е първото посещаване на грузински външен министър в България от 10 години насам.

Мария Габриел удостовери пред сътрудника си поддръжката на страната ни по пътя на Грузия към участие в Европейския съюз. Грузия чака до края на годината да получи статут на страна претендент.

„ Визитата се реализира в година, в която нашия разговор е доста натоварен. Само месец след визитата на ръководителя на Народно събрание Росен Желязков в Тбилиси “, съобщи Габриел. Тя акцентира, че визитата идва в изключително значим за Грузия миг на фона на високите упоритости на грузинското държавно управление и общество за европейска и евроатлантическа интеграция на страната.

България поддържа упоритостите на грузинското общество за интеграция в евроатлантическото пространство и геополитическия избор на Грузия . България схваща значимостта на сегашния миг в Грузия, като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО, минала през дългия и сложен път на промени. Между нашите страни са построени дългогодишни исторически, другарски и културни връзки. Нашите нации споделят общи полезности и желания. България поддържа абсолютно суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Грузия. Признаваме интернационалните граници и осъждаме остро съветската окупация на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия “, добави българският външен министър.

По думите ѝ Грузия е постигнала значителен прогрес по пътя на европейското доближаване и се чака оценката на Европейската комисия за напредъка по промените в страната.

Оценявам поддръжката на българските институции за Грузия . Имаме исторически другарски връзки и голям капацитет за разширението им. Щастлив съм от двустранните връзки, които стават все по-интензивни “, сподели грузинският външен министър Илия Дарчиашвили .

Той акцентира, че България и Грузия споделят дълга история на другарство и отлични двустранни връзки . Той напомни, че България е един от 10-те най-големи търговски сътрудници на Грузия, а икономическото и комерсиалното съдействие имат капацитет да се усилят.

Грузинският министър означи българската поддръжка за териториалната целокупност на Грузия и благодари на Габриел, че е изказала тези цели на глас.

Междувременно, народните представители одобриха Проект на декларация в поддръжка на Грузия за участие в Европейския съюз. Това стана с гласовете на 166 депутати.

Вносители на декларацията са ГЕРБ, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и Движение за права и свободи. Сред вносителите са Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС), Атанас Атанасов (ДБ) и Кирил Петков (ПП).
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР