България и Европейският съюз все още нямат яснота дали ще

...
България и Европейският съюз все още нямат яснота дали ще
Коментари Харесай

България и ЕС нямат яснота дали ще допускат туристи с ваксини

България и Европейският съюз към момента нямат изясненост дали ще позволяват туристи с имунизационни документи или така наречен паспорти през новия летен сезон. Това оповестиха за TravelNews от Министерството на здравеопазването. „ Към момента мнението на Европейската комисия, Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите, както и на Министерството на здравеопазването на Република България е, че документите за имунизация се одобряват само за медицински документ, доказващ приложението на лекарствен артикул. Това е по този начин поради неналичието на научни данни по отношение на опцията имунизираните лица асимптомно да предават новия ковид на възприемчиви хора. В този смисъл занапред следва да бъде насъбрана и оценена съответната информация – причина за по-нататъшни решения “, се споделя в позицията на Министерството на здравеопазването.

Идеята за специфични привилегии за имунизираните европейци и за създаването на единна система за узаконяване на имунизации против ковид докара до развълнуван спор в Европейски Съюз. Комисията преглежда предложенията, само че споделя, че към този момент сходни документи ще бъдат употребявани единствено за медицински потребности.

Бургаската районна туристическа камара предходната седмица настоя страната да изготви ясна идея за идния летен сезон. От седмица страните по света афишират своите правила за посрещане и обслужване на задгранични туристи. Повечето от тях отстраняват рестриктивните мерки за влизане в страната на туристи сложили двете дози на имунизацията, а за останалите остава условието за тест. Обезпокоително е, че нашите съседки Гърция и Турция към този момент направиха своите договорености за посрещане на съветски туристи по техните курорти, а България не е постигнала никакъв прогрес в това отношение, сподели пред Иван Иванов, ръководител на БРТК.

Дания, Швеция и Естония към този момент оповестиха основаването на имунизационни паспорти. „ Правим цифров паспорт, който ще имате в мобилния си телефон и който ще демонстрира, че сте били имунизирани. Можем да бъдем измежду първите в света, които го имат и могат да го покажат на останалата част от света ", разяснява датският финансовия министър Мортен Бьодсков. След три до четири месеца цифровият корона паспорт ще бъде подготвен за приложимост за бизнес пътувания да вземем за пример ", сподели Бьодсков.

Швеция също разгласи проекти за въвеждане на цифров имунизационен паспорт до лятото, в случай че до тогава има интернационален стандарт за подобен документ. От шведското министерство по дигитализацията разясняват: " Когато ние и други страни стартираме да " отваряме " обществата си още веднъж, евентуално ще се изискват имунизационни документи за пътешестване и евентуално за присъединяване в други действия ".

Естония към този момент разгласи, че ще разреши идващите в страната да избегнат карантинните условия, в случай че те дават доказателство за имунизация против COVID-19. Сертификатът би трябвало да покрива избрани критерии, в това число информация по кое време е била имунизацията, с коя ваксина, кой я е направил, какъв е номерът на партидата и други. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис също прикани Европейската комисия да изготви проект за структуриране на имунизационен документ, с цел да бъде признат във всички страни членки.

Под натиска на самолетни компании и хотелиери, английският министър председател Борис Джонсън се е обърнал към най-малко осем компании за създаването на прототипи на имунизационни паспортни карти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР