България и Египет са близо до регион, обхванат от продължителна

...
България и Египет са близо до регион, обхванат от продължителна
Коментари Харесай

България и Египет борят заедно тероризма, радикализма и нелегалната миграция

България и Египет са покрай район , обзет от продължителна рецесия , и са е стествени съдружници в напъните си за подсилване на стабилността в Близкия Изток и в битката с проведената престъпност , незаконната миграция, радикализацията и тероризма .

Това е позицията, към която се сплотиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси , които организираха среща в Кайро.

Като една от най-близките страни от Европейски Съюз до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от района и на Египет да бъде чут по-силно в Европа , тъй като от обстановката в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз , изясни Радев.

Българският президент оцени високо приноса на Египет за разширение на разговора сред страните от Африканския съюз и Лигата на арабските страни с Европейския съюз, в това число и за справяне с общите провокации.

" Противодействието на тероризма, на трафика на хора и незаконната миграция не са по силите на която и да е страна и изискват обединените старания на всички наранени страни ", добави Радев.

АбделФатах ас-Сиси съобщи, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци дейно са били пресечени всички незаконни миграционни потоци към Европа от територията на страната.
 Лидерите на Европейски Съюз и Арабската лига си дадоха обещание „ нова ера” на съдействие
Лидерите на Европейски Съюз и Арабската лига си дадоха обещание „ нова епоха ” на съдействие

Следващата среща е планувана в Брюксел през 2022 година

На срещата е изразен съвместен интерес към задълбочаване на двустранното съдействието в защитата , сигурността и в региона на военното образование. Отбелязано беше обичайно положителното партньорство на предприятията със профилирана продукция.

Двустранният стокооборот сред България и Египет, който доближава 1 милиарда щатски $ годишно , е отлична основа за прекосяване към нов стадий в връзките сред двете страни - освен търговски продан, а и засилено капиталово съдействие сред бизнеса, основаването на смесени предприятия и взаимен експорт на трети пазари.

Като изключително перспективни сфери са избрани осведомителните технологии, производството на автомобилни елементи и съставни елементи, на домашен уреди и на мебели.

На срещата е разисквано по-активното взаимоотношение в границите на смесената комисия за съдействие , както и основаването на Българо-египетски бизнес съвет , който да поддържа деловите среди за реализацията на планове от общ интерес.

Румен Радев открои провеждащия се през днешния ден в Кайро Египетско-български бизнес конгрес с присъединяване на над 30 български компании от отбранителната промишленост , земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в областта на туризма с представители на доста техни сътрудници от Египет, като действителна стъпка в развиването на двустранните връзки.
 Радев в Египет с представители на 30 български компании
Радев в Египет с представители на 30 български компании

Създаваме Българо-египетски бизнес съвет

" Специално в областта на туризма и България, и Египет има доста какво да предложат, само че и доста какво да научат един от различен ", изясни Радев и предложения Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни за подписването на двустранните документи, с които се основават нови благоприятни условия за съдействието сред България и Египет.

Стратегическото разположение на България и стремежът на страната ни да диверсифицира маршрутите за доставка на енергийни запаси и за транспорт на природен газ към Балканите и Европа , също е измежду акцентите на диалозите. Радев означи интереса на България към този развой да бъдат приобщени и евентуалните сътрудници от Средиземно море, в това число Египет .

В Кайро президентът Румен Радев организира срещи и с министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбули и с ръководителя на Народното събрание доктор Али Абдел Аал-Сайед Ахмед.
 Захариева: България не е подготвена да се причисли към Пакта на Организация на обединените нации
Захариева: България не е подготвена да се причисли към Пакта на Организация на обединените нации

С размер от над $1 милиарда стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 г

Наблюдава се позитивна наклонност в комерсиалните ни връзки с Египет , като статистиката демонстрира десетократно нарастване на българския експорт от 2007 година до 2017 година, разяснява заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев в Кайро.

" България може да предложи висококачествени артикули на конкурентни цени в региона на машиностроене, фармацевтични и медицински уреди, козметика, хранителни артикули и още доста ", изясни Манолев.

Той добави, че България може да даде достъп до единния европейски пазар , а Египет - да бъде употребен като мост към Близкия изток и Африка , двете страни би трябвало да употребяват пълноценно тези благоприятни условия.

Има първи подписан контракт по силата, на който ще се сътвори българо-египетски обучителен център в областта на осведомителните и информационните технологии, машиностроенето и строителството .
 Европейски Съюз обезпокоен: Основаният на правила международен ред е заплашен
Европейски Съюз обезпокоен: Основаният на правила международен ред е заплашен

Европейски Съюз и Арабската лига щели да го защитават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР