България и Египет имат желание да обединят усилията си в

...
България и Египет имат желание да обединят усилията си в
Коментари Харесай

Президентите на България и Египет проведоха официална среща в Кайро

България и Египет имат предпочитание да обединят напъните си в битка с тероризма и незаконната миграция. Това стана ясно от думите на президентите на двете страни Румен Радев и Абдел Фатах Ас-Сиси, след срещата им в Кайро. Египетският президент благодари за отправената му покана да посети България.

От Кайро - специфичните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

 © БГНЕС
Българският държавен глава беше посрещнат с тържествена гала в двореца Иттихадия в Кайро, а сътрудника му Ас-Сиси означи, че тази аудиенция е връхна точка в развиването на двустранните връзки и демонстрира волята на двете страни за съдействие.

Египет е първата арабска страна, с която България открива дипломатически връзки още през 1926 година Двустраннните връзки са обичайно положителни. Египет е най- огромният търговски и стопански сътрудник на страната ни в Близкия изток и Африка.

Президентите Радев и Ас-Сиси разискаха районни и интернационалните тематики от съвместен интерес, както и опциите да се отговори на редица рецесии. Общо е желанието за сливане на усилите в превъзмогване на актуалните провокациите.
Абдел Фатах Ас-Сиси - президент на Египет: Разговаряхме за опциите да дадем сполучлив отговор на противозаконната миграция и на тероризма посредством отпор на страните, които му оказват материална и политическа поддръжка. Говорихме и за систематизиране на функциите и тежестта, свързани с противозаконната миграция. Египет поема огромно задължение за обезпечаване на своите граници и секване на опциите за противозаконната миграция.Румен Радев - президент на България: България - като една от най-близките страни от Европейски Съюз до Египет, има своята отговорност проблемите, които съществуват в района, гласът на Египет да бъдат чути по-силно в Европейски Съюз. Защото от обстановката в региона на Близкия изток и Северна Африка зависи и стабилността и сигурността на Европа.
Двамата президенти разискаха и работата на бъдещия взаимен Бизнес съвет. Отчетоха, че стокообменът към този момент е 1 милиарда $, само че капацитетът е доста по-голям. Виждат благоприятни условия за взаимни планове в защитата, енергетиката, земеделието, хранително-вкусовата индустрия. Очакват и съответни резултати от взаимния бизнес-форум, в който вземат участие 30 български компании.
Румен Радев - президент на България: Обсъдихме също по този начин и съдействието в региона на въздушния превоз, на морския превоз, тъй че да могат нашите жители да поддържат връзка доста по-лесно между тях. Това е значимо изискване за триумф в бизнеса, за триумф в туризма.
Президентът Румен Радев беседва също с премиера и ръководителя на Народното събрание на Египет.
 Президентът Радев ще се срещне с египетския държавен глава Президентът Радев ще се срещне с египетския държавен глава
Във втория ден от формалното посещаване в Египет президентът Румен Радев ще бъде посрещнат с тържествена гала в двореца Иттихадия, където ще разг...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР