България и други страни от ЕС в последната година се

...
България и други страни от ЕС в последната година се
Коментари Харесай

Усещането в ЕС за независимост на правосъдието намалява

България и други страни от Европейски Съюз в последната година се следи покачване в броя на хората, съгласно които правораздаването не е без значение. Това сочат данни от изследване на публичното мнение от март-април, показани през днешния ден от Европейската комисия дружно с общата оценка за положението на европейското правосъдие.

В 16 страни се следи нарастване при каузи на хората, съгласно които аргументите за липса на задоволителна самостоятелност на правораздаването са в намесата и натиска от държавното управление и политиците. У нас покачването по този индикатор е с 13 на 100 (при спад с 8-15 на 100 в Люксембург, Дания и Финландия). С 19 на 100 нараства броят на българските сдружения и с 15 на 100 на жителите, съгласно които положението на правораздаването в страната се изяснява с незадоволителната самостоятелност на съдиите.

Същото по дял е покачването в броя на тези, съгласно които няма връзка сред натиска от стопански ползи и други групи за ситуацията на българското правораздаване. Броят на българите, съгласно които е правилно противоположното - че стопански и различен напън въздействат на самостоятелното правораздаване, е повишен с 15 на 100 в последната година.

Едва четирима от 100 българи са на мнение, че икономическите ползи и напън нямат отношение към качеството на българското правораздаване, демонстрират данните.

В две трети от страните в Европейски Съюз публичното усещане по този въпрос се е подобрявало след 2016 година, само че предходната година е потърпевшо и това се регистрира в към 2/5 от страните, демонстрират данните в отчета. Намесата или натискът от страна на държавното управление и политиците е най-често посочваната причина за това чувство, прецизира Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР