България и Българската православна църква /БПЦ/ споделят обща отговорност за

...
България и Българската православна църква /БПЦ/ споделят обща отговорност за
Коментари Харесай

България и БПЦ споделят обща отговорност за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница

България и Българската православна черква /БПЦ/ споделят обща отговорност за поддържането и развиването на връзките със сънародниците ни зад граница. Това е общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод на Българската православна черква, които през днешния ден се срещнаха в Синодалната палата в столицата. Разговорът е част от разговора на президента с управлението на БПЦ и с управленията на обичайните вероизповедания в България.

По време на срещата президентът Радев открои историческата роля на БПЦ  както за съхраняването на националната ни еднаквост и постигането на църковна самостоятелност през епохата на Възраждането, по този начин и за самото възобновяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския народен интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо завещание изискват единство в напъните на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ.

Откроен беше огромният интерес на България да продължи да укрепва контактите и разговора с българските общности по света, значителен принос за което има и Българската православна черква. Държавният глава акцентира готовността на президентската институция да поддържа духовната задача на БПЦ към православните българи в чужбина в сходство с църковните догми.

Отношенията сред БПЦ – Българска Патриаршия и Православната черква в Република Северна Македония би трябвало да способстват за доближаването и свободното другарство на хората от двете страни на общата ни границата, беше изтъкнато още по време на полемиката.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР