България и Азербайджан могат да стартират обмен на електрическа енергия

...
България и Азербайджан могат да стартират обмен на електрическа енергия
Коментари Харесай

България готова да осигури на Азербайджан електричество, а Баку на нас – още природен газ

България и Азербайджан могат да започват продан на електрическа сила против газ. Това излиза наяве от среща на министъра на стопанската система и промишлеността на Република България Никола Стоянов в Баку с министъра на стопанската система Микаил Джаббаров и министъра на отбранителната промишленост Мадат Гулиев.

 

Българските представители на срещата са подчертали, че България е един от огромните производители на електрическа сила в района, до момента в който преобладаващата част от мощностите на Азербайджан работят напълно на газ. В случай, че страната ни може да подсигурява количества електрическа сила, Азербайджан може да се ангажира освободения размер газ да бъде пренасочен към България. „ Това е още една опция за диверсификация на страната ни, изключително на прага на зимния сезон “, разяснява Никола Стоянов.

Икономическият министър уточни, че за нашата страна е значимо насърчаването на износа на български артикули, одобрени на интернационалните пазари произведения от областите на машиностроенето, електротехниката, електрониката, съоръжение за хранително-вкусовата индустрия и други Двете страни ще си партнират за възстановяване на транспортната съгласуваност сред тях, а България ще даде лист от предпочитани области, в които имаме интерес за по-осезаемо наличие на азербайджанския пазар.

Ще бъдат проучени и опциите за възобновяване на директната самолетна линия сред Баку и София. До пандемията, въздушната връзка е показвала все по-добри резултати, само че след разпространяването на Ковид-19 е спряла да действа. Министър Джаббаров акцентира, че страната им поставя целенасочени старания за развиване на туристическия си бранш и подобряването на транспортната съгласуваност е от първостепенно значение. Българският министър поддържа мнението, че по-улеснено пътешестване ще е причина за увеличение както на туристопотока, по този начин и на бизнес връзките сред двете страни.

По-рано денем, министър Никола Стоянов беседва и с Мадат Гулиев, министър на отбранителната промишленост на Република Азербайджан, с който разискаха опциите за задълбочаване на партньорството сред двете страни и обмяна на опит в тази сфера. Основна тематика на диалога бе блокираният защитителен бранш на България до началото на август т.г. Министър Гулиев акцентира, че са получени десетки недоволства от техни компании, които закупуват съставни елементи или материали от страната ни и чиято активност е била мощно затруднена, поради дейностите на предходния министър. Припомняме, че над 40 дни профилираната Комисия за експертен надзор не бе заседавала, което на процедура бе блокирало военно-промишления комплекс на страната ни. Азербайджанският министър поздрави българския си сътрудник за бързите дейности за разрешаване на казуса и изрази вяра, че сходна обстановка няма да се повтори.

През 2021 година двустранният стокообмен сред България и Азербайджан възлиза на 97.3 млн. щ. $, като е повишен с близо 450%, по отношение на 2020 година Българският експорт за Азербайджан възлиза на близо 30 млн. щ. $, като бележи растеж от над 35%.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР