България и Армения ще продължат да си сътрудничат в областта

...
България и Армения ще продължат да си сътрудничат в областта
Коментари Харесай

България и Армения ще продължат обмена на студенти, учени и преподаватели

България и Армения ще продължат да си сътрудничат в региона на образованието и науката . Това планува Програмата сред държавните управления на България и Армения за съдействие в региона на образованието и науката за интервала 2023 – 2027 година, която подписаха през днешния ден министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и изключителният и пълномощен дипломат на Република Армения у нас Негово Превъзходителство Армен Едигарян .

„ Нашите две страни ще продължат да си сътрудничат посредством годишното даване на реципрочни стипендии за студенти за цялостен период на образование в бакалавърска или магистърска степен, следдипломно образование, специализация или научни проучвания на докторанти, преподаватели и откриватели, както и организирането на летни семинари за арменски жители “ , уточни министър Цоков.

Той изрази вяра повече студенти да се включат в обмена, както и да има повече научни екипи . По думите му в възобновената Програма се слага акцент и върху укрепването на двустранното научно съдействие, в това число изследването на опциите на Програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “ .

Предвижда се и продан на преподаватели от висши учебни заведения, учени и откриватели от научни организации за запознаване с опита и достиженията на научните и просветителните институции в региона на висшето обучение и науката, както и присъединяване им в взаимни научни планове .

Спогодбата за съдействие сред държавните управления на България и Армения в региона на образованието, културата и науката е подписана още през 1994 година , като от време на време се договарят и подписват стратегии за съдействие. През летния учебен срок на академичната 2022/2023 година в български висши учебни заведения се образоват 29 арменски жители, в това число признати на лични разходи и по Програмата.

Българската страна приема и до двама арменски студенти за присъединяване в летни семинари по български език, литература и просвета , надлежно един в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и един във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “. Държавите поддържат и преподаването в своите висши учебни заведения на предмети в региона на българистиката и арменистиката.

На подписването в МОН участваха Веселина Ганева, шеф на „ Международно съдействие “ в МОН, Марине Мъкъртчян, заместник-ръководител на задачата на Армения, консулът Тамара Гушчян, както и представителите на Министерство на външните работи Десислава Парушева и Людмил Илиев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР