България губи позиции в (HFI). Изготвян от Института Катон и

...
България губи позиции в (HFI). Изготвян от Института Катон и
Коментари Харесай

Индекс на човешка свобода 2023: Пандемията продължава да ограничава свободата, а резултатът на България е с десетилетие назад

България губи позиции в (HFI). Изготвян от Института Катон и канадския Институт Фрейзър, той мери постигането на самостоятелна и икономическа независимост. Индексът се образува въз основа на 86 обособени индикатора, групирани в 12 категории и оценени по канара от 0 до 10 точки. Тазгодишното издание употребява данни за 2021 година, оповестява Институтът за пазарна стопанска система.

Индексът включва 165 страни, в които живее 99% от международното население. Средният резултат е 6,75 т. и остава относително невисок и през втората година на пандемията, през която огромна част от рестриктивните мерки не престават да работят. С най-голям резултат още веднъж е Швейцария (9,01 т.), следвана от Нова Зеландия (8,88 т.) и Дания (8,83 т.). „ Топ 10 “ се добавя от Ирландия, Естония, Швеция, Исландия, Люксембург, Финландия и Норвегия. На дъното са Сирия (2,96 т.), Йемен (3,43 т.) и Судан (3,81 т.).
Защо човешката независимост е значима
Индексът ясно демонстрира, че икономическата и самостоятелната независимост са тясно свързани. По-високата независимост има и правопропорционална връзка с приходите на човек от популацията – най-свободните ¼ страни имат над три пъти по-висок БВП на човек спрямо най-несвободните ¼. Изследването потвърждава и че по-голямата независимост води до по-висока степен на народна власт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР