България губи първите 100 милиона евро от отпуснатите от Брюксел

...
България губи първите 100 милиона евро от отпуснатите от Брюксел
Коментари Харесай

България губи 100 млн. евро за въглищен преход

България губи първите 100 милиона евро от отпуснатите от Брюксел средства за трите въглищни района - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Парите са част от Фонда за обективен преход и са заложени за асимилиране през 2022 година България обаче забави тази част от оперативна стратегия " Регионално развиване " и още не я е предала на Брюксел. Така усвояването на парите не може да се отсрочи по правилото до 3 години след отпущането им, тъй като средствата въобще не са бюджетирани и на процедура не могат да бъдат усвоени. 
Това е първата крупа сума, която губим по инструментите за финансиране от Европейски Съюз за втория програмен интервал Това оповестиха източници от Европейска комисия във връзка одобряването на оперативните стратегии за новия програмен интервал 2021 - 2027 година.
Както е известно България чака от Фонда за обективен преход 1,3 милиарда евро. Те би трябвало да се разпределят сред трите района, които ще бъдат най-засегнати от намаляването на излъчванията - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Огромната част от финансирането е за Стара Загора. Очаква се за Перник и Кюстендил да отиде сума от порядъка до 200 млн. евро, останалата част от финансирането е за Стара Загора, където е ситуиран енергийният комплекс " Марица Изток ". Предвидено е тези пари да са част от програмата за районно развиване, само че България съобщи тази стратегия без частта за енергийния преход, тъй като не е подготвена с териториалните проекти. Те бяха пуснати за публично разискване през август, само че без никаква финансова рамка към тях. 
По последни данни Европейската комисия е върнала проектите с мнения по тях и чака съответните редакции от страна на българските управляващи. Не е ясно по кое време текстовете ще бъдат предадени в финален вид в Европейска комисия, с цел да може и тази част от програмата " Регионално развиване " да бъде утвърдена.  
Служебното държавно управление даде обещание до дни да показа изискваната по Националния проект за възобновяване и резистентност пътна карта за климатична индиферентност. Приемането на пътна карта е едно от изискванията България  да може да подаде второ искане по проекта за възобновяване.
2022 година като цяло е съвсем нулева за новите оперативни стратегии, което значи, че България ще би трябвало да ускори темпото в идващите три години, с цел да не рискува загуба на планувани годишни бюджети.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР