България губи две трети от териториите си заради влюбването на

...
България губи две трети от териториите си заради влюбването на
Коментари Харесай

Заради жени България губи две трети от териториите си

 България губи две трети от териториите си поради влюбването на Иван Асен II в неверната жена. Заради съдбовната връзка на Иван Александър с еврейката Сара в началото губим 80 на 100 от земите си, след което падаме под петвековно турско иго.

" Ето за какво споделям, че владетелите не трябва да се влюбват ", сензационно разкри преди време пред " " починалият към този момент Божидар Димитров.

" Влюбванията на царете Иван Асен II и Иван Александър предизвикват големи несгоди на България - при първия избухва революция, а при втория двамата братя взаимно парализат ресурсите си, до момента в който през това време губим земите си и падаме под турско иго ", аргументира тезата си Димитров.

Иван Асен Втори е един от най-способните български владетели. Той съумява да възвърне доста от изгубените ни територии и при него страната се е простирала на три морета. Той обаче се влюбва съдбовно и изоставя брачната половинка си - унгарската принцеса Анна Мария, от която има 4 деца. Той е захласнат от хубостта на дъщерята на епирския диктатор Ирина и нищо не може да го спре да разтрогне брака си. Двамата се женят и имат три деца.

Въпреки разцвета, който реализира България по време на ръководството му, той оставя въпроса за престолонаследника си безреден. И някогашната, и актуалната брачна половинка имат напълно разумни искания към трона.

" Около двамата му сина от унгарката и византийката се образуват болярски партии, които стартират да враждуват между тях ", споделя Димитров.

Интересното е, че това става в случай, че синовете му са малолетни. Борбата завършва с отравянето на седемгодишния му наследник Коломан I Асен от брака му с унгарската принцеса. Аристокрацията е разграничена, както и обществото и страната влиза в дълга революция. При това в миг, когато татарските набези са всекидневие.

В резултат на съдбовното влюбване на Иван Асен Втори в рамките единствено на 20 години губим близо две трети от териториите си. Докато през 1277 година Ивайло оглавява националното неодобрение и влиза в борба с монголо-татарците, които заплашват цяла Европа. Близо 100 години по-късно същата неточност позволява различен надарен български държател - Иван Александър.

Именно от крепостта Русокастро, по която археолозите сега интензивно работят, потеглят победните му походи към Византия. Там откриваме и Божидар Димитров. Неговата теза е, че в случай че Иван Александър не се бе влюбил в неверната жена, може би нямаше да паднем под 5-вековно турско иго. Иван Александър е най-дълго управлявалият държател, съумял да възвърне доста от българските земи.

" Той причислява всички изгубени територии, в това число Родопите още през първите 10 години на ръководството си ", описа Божидар Димитров. " В историята Русокастро влиза с огромната победа на Иван Александър над Византия, който ръководи в продължение на 40 години, повече даже от Тодор Живков ", споделя историкът. През 1331 година той е определен за цар в миг, в който византийците окупират всички черноморски пристанища до река Тунджа.

" Не се предава единствено крепостта Анхиало. Царят потегля с 6-хиляден отряд и идва в Айтос, където го посреща два пъти по-голямата армия на византийския император Андроний. Затова Иван Александър подписва помирение, само че го нарушава още същата вечер. Скъсва контракта и потегля против сюрпризираната византийска армия. След упорита борба надвива. Това е единственият случай, в който ние изиграваме Византия. "

Подгонени от българския цар, 3-те хиляди бойци на Андроний се приютяват в крепостта Русокастро.

" Българите ги обсаждат и в продължение на три дни ги държат без вода, най-после византийците се предават. Тогава се случва нещо извънредно в историята на тогавашните войни - Иван Александър вместо да отреже главата на императора и да си направи чаша от черепа му, го кани на пиршество дружно, бойците му. Укорил византиеца, че е вгорчил положителните връзки с България. Онзи се разкаял и най-после подписали нов контракт.

С него Иван Александър нараснал границите ни и по този начин Загора била освободена. Всъщност това е черноморският бряг от Емине до Резово, като към нея е планината Странджа и голямата бургаска низина. На запад естествената граница е река Тунджа - от Казанлък надолу до Марица. Самото име Загора значи зад планината, споделя Димитров. Въпреки че интегрира и усилва територията на страната, надареният държател прави първата си съдбовна неточност през 1352 година

" Когато турците завладяват Граникули, византийският император му праща писмо с молба още веднъж да сключат съюз, като България финансира възобновяване на византийския флот - споделя Димитров.

Българският цар бил мъжага и го напсувал, като прогонил пратениците с думите, че Византия ни е правила толкоз номера, та в този момент ли ще им имаме вяра. Но може би е трябвало да им повярваме. "

Могло е още тогава на турците да се даде мощен отпор и въобще да не се стигне до идващите им офанзиви, довели до петвековното османско иго. Втората съдбовна неточност на Иван Александър е, че се влюбва в неверната жена. Той прогонва от Царевец брачната половинка си - влашка принцеса, с която има брак по сметка в името на положителните съседски връзки.

Което за това време било нормална процедура - владетелите нямали право да се влюбват. Иван Александър обаче има самочувствието на популярен държател, върнал на България голям брой изгубени територии. Очевидно е сметнал, че към този момент има право и на персонално благополучие.

Той среща красивата еврейка Сара малко преди 1349 година Според някои историци той се влюбва в нея, когато я вижда по какъв начин се къпе в Янтра. Според други това става на някакъв правосъден развой. Каквато и да е историята, тя приключва с брак през 1349 г.Обществото и аристокрацията обаче са срещу, тъй като ненавиждат евреите, предизвикали толкоз страдания на Исус Христос.

Освен това Сара не е от благороднически генезис, тя е едно нормално момиче от еврейския квартал, което в допълнение утежнява обстановката. Кризата е овладяна когато новата брачна половинка приема религията на Иван Александър. Дори сменя името си на Теодора и става ревностна християнка. Започва да строи манастири и църкви.

Евреите са възмутени, стартират протести, като разчитат, че тя в последна сметка ще ги поддържа. Но тя, вярна на новата си вяра, прави църковен събор, който санкционира еретиците. От брака си с Иван Александър Теодора има пет деца, първото от което е Иван Шишман. Ситуацията се усложнява, тъй като Иван Александър има и 4 деца от първия си брак с влашката принцеса. Първородният е Михаил Асен, а след него е роден Иван Срацимир.

Според тогавашното предписание Михаил Асен трябвало да е престолонаследник. Той бил извънредно самоуверен и непрекъснато влизал в борби с турците, с цел да охранява териториите ни. За страдание през 1355 година той влиза в тежко стълкновение, с цел да избави София от османското настъпление, и в края на сражението умира. Това дава мотив на Сара да повдигне отначало въпроса за престолонаследника и да стартира да лобира нейният наследник да седне на трона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР