България Горанов: Спекулативно е да се говори за по-скъпи самолетни

...
България Горанов: Спекулативно е да се говори за по-скъпи самолетни
Коментари Харесай

Горанов: Спекулативно е да се говори за по-скъпи самолетни билети

България Горанов: Спекулативно е да се приказва за по-скъпи самолетни билети Повод за коментара му е декларация, инициирана от холандското държавно управление, към която България се причисли 13 ноември 2019, 12:17  Горанов: Спекулативно е да се приказва за по-скъпи самолетни билети Източник: БГНЕС
ългария се е включила към декларация, апелираща Европейската комисия /ЕК/ да проучва и предложи съответни законови ограничения по отношение на авиационния бизнес поради въглеродните излъчвания. Решението е взето след спор от държавното управление.

Това изясни в коридорите на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов по отношение на обява на евродепутата Радан Кънев /ДБ/ в профила му във Facebook.

"Изненадващо и потайно господин Горанов като министър на финансите е подписал от името на България "Общо политическо изказване ", дружно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал Европейска комисия да предприеме дейности за данъчно облагане на самолетните полети ", оповестява в обявата си Кънев. Според него мястото на страната ни не е в тази "коалиция " и не е в полза на българските жители.



България се причисли към декларация, инициирана от холандското държавно управление, в която се установи, че авиацията като бизнес в Европа и в международен мащаб генерира голям размер от въглеродните излъчвания. Документът насочва зов Европейска комисия да направи разбор и да предложи на Европейския парламент /ЕП/ и на Съвета допустимо решение в посока ограничение или облагане на активността на авиационните оператори, поради излъчванията, които бизнесът генерира, обясни Горанов.

По думите му, първо би трябвало да се забележим дали Европейска комисия ще предложи нещо по казуса и какво. Ако Комисията излезе с предложение, то, евентуално, ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента.Така финансовият министър отговори на въпрос дали решение за облагане на самолетните билети ще засегне и вътрешните полети или единствено интернационалните.

Горанов посочи още, че декларацията не съдържа съответни оферти, а установи казуса и е зов към Европейска комисия да направи разбор и да предложи съответни законодателни решения.

Оттам нататък този план, в случай че се приготви, ще мине естествения си законодателен път сред Европейския съвет и парламент и би могло да стане законодателно решение единствено, в случай че държавите-членки се обединят към него, акцентира министърът. Така че на въпрос дали ще се усилят цените, с какъв брой, ще се отрази ли на цената на билетите е прекомерно рано да се отговори, уточни той. Самата декларация съдържа констатация, която никой не може да пренебрегне, счита Горанов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР