България Горанов: Можем да платим наведнъж 2 млрд. лв. за

...
България Горанов: Можем да платим наведнъж 2 млрд. лв. за
Коментари Харесай

Горанов: Можем да платим наведнъж 2 млрд. лв. за Ф-16

България Горанов: Можем да платим едновременно 2 милиарда лева за Ф-16 Той разяснява и дали името му е в листата на разследваните за злоупотреби с отпущането на партийните дотации  Николай Киров 7 юни 2019, 11:57  Горанов: Можем да платим едновременно 2 милиарда лева за Ф-16 Източник: БГНЕС
ългария може да си разреши да заплати 2 милиарда лева едновременно за покупката на нови изтребители от Съединени американски щати. Това съобщи през днешния ден министърът на финансите Владислав Горанов.

Той разяснява още предложенията за диференциране на Данък добавена стойност и следствието за злоупотреби с отпущането на партийните дотации.

„ Не ми е известно името ми да е там. Може да е там. Това го знае единствено прокуратурата”, разясни Горанов за това, дали е измежду разследваните лица.

„ Не съм видял лист на прокуратурата. Не са ни канили, викали, призовавали още за пояснения. Ако прокуратурата ми изпрати призовка, с цел да дам показания, ще разберете”, сподели финансовият министър и добави, че по следствието „ има съответни имена на специалисти. Ако се приказва за тезата на прокуратурата, че има осъществено закононарушение, това занапред ще се изследва”.

„ Дори да допуснем, че тълкуванието на закона, което сме имали 20 години, е неточно, то нито има предумисъл, нито има предумишленост. Разходите не ги е правила страната, правили са ги партиите”, разяснява финансовият министър. „ Нека да оставим прокуратурата да си свърши работата с проучване на съответните процеси. Имената ги знаем, само че надали са национално значими, с цел да би трябвало да ги разясняваме. Започва се от равнище специалист, след това има шеф на отдел, шеф на дирекция”.

„ Според нашето мнение и в този момент контролните механизми са работещи. Има друго тълкувание по какъв начин би трябвало да се ползва законът. Работим върху това, което е споделила прокуратурата. Ще се опитаме още повече да подобрим контролните механизми”, посочи Горанов, само че съгласно него в тази ситуация не става въпрос за липса на надзор, а за друго виждане по какъв начин следва да се чете законът.

„ Като позиция продължаваме да считаме, че текстовете на член 25 и член 27 са структурирани по този начин през годините, че да се получава преразпределение на гласовете в интерес на правоимащите. Определени гласове, включени в общата сума за установяване на годишния размер на дотацията идват от партии и обединения, които в следствие нямат право на дотация и тези гласове се преразпределят”, разясни финансовият министър.

Той разяснява и предложенията за диференциране на налог добавена стойност.

„ Промяната на Данък добавена стойност или намаляването на Данък добавена стойност съм подготвен да се обзаложа със всеки, че няма да докара до повече изгоди за крайните потребители”, сподели Горанов във връзка думите на премиера Бойко Борисов, че се обмисля диференцирана ставката за книгите.

„ Диференцирането на ставките не е тематика, която Министерството на финансите би подкрепило. Ако Народното събрание го наложи, ще изпълняваме закона, какъвто е. Неслучайно тази тематика се повдига постоянно и единствено от бизнеса, тъй като те гледат на Данък добавена стойност като техен налог. Всъщност Данък добавена стойност е краен прехвърляем индиректен налог, който се заплаща от потребителите”, уточни финансовият министър.

Горанов съобщи, че България има пари, с цел да заплати за покупка на нови изтребители от Съединени американски щати едновременно.

„ В договаряния сме към момента. Най- евентуално няма да успеем да договорим разсрочено заплащане. Може да си позволим да платим едновременно. Сумата е много сериозна, само че за наслада може”.

„ Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вид. В договаряния сме с американската страна, с цел да реализираме оптималната цена, която е избрана от Народното събрание. 2 милиарда лв. са много пари, само че откакто това е приоритет и сме членове на НАТО евентуално това изпитание би трябвало да бъде направено”, съобщи финансовият министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР