България гледа на Грузия като на приятел и един от

...
България гледа на Грузия като на приятел и един от
Коментари Харесай

Румен Радев награди с орден „Мадарски конник“ – първа степен грузинския посланик

България гледа на Грузия като на другар и един от най-важните сътрудници в района на Кавказ и Черно море. Страната ни поддържа европейската и евроатлантическа вероятност на Грузия, а за интервала 2017 – 2018 година посолството на България в Грузия е посолство за контакт с НАТО.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на гала в Гербовата зала на „ Дондуков “2, където удостои посланика на Грузия Зураб Беридзе с медал „ Мадарски конник “ – първа степен, оповестиха от прессекретариата на президента. Държавното отличие се връчва за огромните заслуги на дипломата за развиването на връзките сред България и Грузия. „ Отношенията сред двете страни се градят на основата на вековни връзки, историческа непосредственост и другарство сред нашите нации. Бяха открити връзки на натоварен политически разговор и задълбочено двустранно съдействие с Грузия от нейното признание “, съобщи президентът.

В словото си президентът посочи и приноса на дипломат Беридзе за възобновяване на нормативно-правната база сред двете страни, за задълбочаване на връзките в региона на търговията, стопанската система, образованието, науката и културата, както и за интензивното развиване на връзките на Грузия с НАТО. „ Точно в този интервал, и с персоналния принос на дипломат Беридзе, бяха проведени срещи и разговор на най-високо ниво на равнище президент, министър-председател, ръководител на Народното събрание, министър на външните работи “, добави Румен Радев.

Посланик Беридзе съобщи от своя страна, че за него е огромна чест да получи висшето държавно отличие. „ Работя във Вашата страна към този момент пета година и връзките сред нашите страни са другарски и партньорски. Искам да благодаря на България за поддръжката. За нас е огромен шанс, че България е член на НАТО и Европейски Съюз и ние имаме опция да използваме българския опит за пълноценна интеграция в тези структури “, сподели дипломат Беридзе.

През тази година се навършват 100 години от оповестяването на първата демократична грузинска република, а през 2017 година година беше маркирана 25-годишнината от установяването на дипломатическите връзки сред България и Грузия.

„ За този интервал са подписани повече от 40 съглашения, които основават солидна база за развиване на двустранните връзки и са осъществени доста визити на най-високо равнище – президент, министър-председател, ръководител на парламент “, сподели още дипломат Беридзе и изрази вяра, че българският президент скоро ще посети Грузия. /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР