България, Германия и Словакия ще получат допълнителни 111.5 милиона евро

...
България, Германия и Словакия ще получат допълнителни 111.5 милиона евро
Коментари Харесай

REACT-EU: 55 млн. евро за България в подкрепа на възстановяването след пандемията и заетостта

България, Германия и Словакия ще получат спомагателни 111.5 милиона евро посредством REACT-EU по линия на Европейския обществен фонд, с цел да оказват помощ на служащите и търсещите работа, да поддържат здравните услуги и да реализират стабилно социално-икономическо възобновяване.

В България 18.6 милиона евро ще покрият главните потребности на уязвимите групи, като да вземем за пример храна. Ваучери ще бъдат раздадени и на хора, избягали от съветското настъпление в Украйна, които могат да бъдат разменени за храна и всекидневни артикули, като да вземем за пример облекло и образователни пособия за деца. Освен това 36.4 милиона евро ще бъдат отпуснати за ограничения за възобновяване след пандемията, ориентирани към опазване на работните места и възстановяване на услугите за полагане на грижи за хора с увреждания. От тях 23.8 милиона евро ще поддържат план „ Солидарност “, който оказва помощ на 9 000 души, бягащи от съветското настъпление в Украйна, да се интегрират на българския пазар на труда, като дружно с това се оферират психическа поддръжка, кариерно насочване и консултиране.

В Германия провинцията Шлезвиг-Холщайн ще получи спомагателни 4.6 милиона евро за възстановяване на професионалното образование, повишение на професионалната подготовка, цифровизация на пазара на труда и просветителните услуги, а Северен Рейн-Вестфалия ще получи 34 милиона евро в поддръжка на стажанти, образования в региона на търговията, кариерни съвещания и свързване на бизнеса с квалифицирани служащи. В Словакия 17.9 милиона евро ще бъдат отпуснати в поддръжка на чиновниците и услугите в региона на опазването на здравето и гражданската отбрана, които бяха на първа линия по време на най-критичните етапи на пандемията от COVID-19. Например ще бъдат разпределени бонуси, с цел да се помогне и подсигурява, че най-малко 90 % от личния състав, работещ в незабавните звена, ще остане на работното си място.

По транша за 2021 година по линия на REACT-EU бяха отпуснати 40 милиарда евро, с цел да се помогне на страните членки да се възстановят от пандемията, да влагат в цифровия и екологичния преход, и понастоящем да одобряват и интегрират хора, бягащи от войната в Украйна. Освен това от март 2022 година насам Комисията е изплатила 3.5 милиарда евро под формата на авансово финансиране за страните членки по линия на REACT-EU. С последния изчерпателен пакет „ Гъвкава помощ за териториите “ (FAST-CARE), препоръчан от Комисията, в допълнение се уголемява поддръжката за страните членки, като се предлага спомагателна еластичност при финансирането по линия на политиката на доближаване, като в същото време се усилва предварителното финансиране с спомагателни 3.5 милиарда евро, които би трябвало да бъдат изплатени през 2022 година и 2023 година Крайната дата за допустимост на разноските по линия на REACT-EU е 31 декември 2023 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР