България ГДБОП: Има заподозрян, хакерът не е руски гражданин Служител

...
България ГДБОП: Има заподозрян, хакерът не е руски гражданин Служител
Коментари Харесай

ГДБОП: Има заподозрян, хакерът не е руски гражданин

България ГДБОП: Има обвинен, хакерът не е съветски жител Служител на компания за киберсигурност е обвинен за хакерската офанзива, при която са откраднати данните на 5 милиона българи  Виолета Русенова 17 юли 2019, 08:52 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  ГДБОП: Има обвинен, хакерът не е съветски жител
ГДБОП: Има обвинен, хакерът не е съветски жител
 Какво ще е времето през днешния ден, стихии над Гърция и Турция
Какво ще е времето през днешния ден, стихии над Гърция и Турция
 На първо четене: Отмениха машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори
На първо четене: Отмениха машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори
 Министерство на културата желае ремонт на Ларгото
Министерство на културата желае ремонт на Ларгото
 Нов случай на африканска чума, евтанизират домашни животни
Нов случай на африканска чума, евтанизират домашни животни
 Оставиха в ареста шведа, вилнял в Несебър
Оставиха в ареста шведа, вилнял в Несебър
 Омбудсманът внесе тъжба против възбраната за свободното къмпингуване
Омбудсманът внесе тъжба против възбраната за свободното къмпингуване
 Хакерът зад офанзивата против Национална агенция за приходите проговори
Хакерът зад офанзивата против Национална агенция за приходите проговори

„ Имаме обвинен за хакерските офанзиви. Той беше арестуван през вчерашния ден следобяд. Той работи като чиновник на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си отговорности тества уязвимости на разнообразни компании за да се предотвратят такива офанзиви ”. Това заяви Явор Колев, шеф на отдел „ Киберпрестъпност” към ГДБОП пред „ Здравей, България” по NOVA.

„ Иззети са доказателства – преносим компютър от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. С огромна възможност можем да кажем, че сме открили обвинен, съпричастен с тази атака”, съобщи Колев.

Той изясни, че се ревизират всички версии по отношение на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Колев отхвърли задържаният да е съветски жител, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

„ Министерство на вътрешните работи разполага с голям запас, със експерт - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните чиновници на „ Киберпрестъпност”, всички благоприятни условия са мобилизирани. Разследването продължава”, съобщи Колев.

Според проверяващите претекстът за осъществяването на офанзивата може да е хакерът да потвърди опциите си.

Обществеността на IT експертите в Стара Загора от дълго време сигнализират, че публичните уеб сайтове, които имат имат база данни, с персонални такива на жители, са в огромна степен несигурни.

Алекс Иванов преди известно време разкрил уязвимост в сигурността на Национална агенция за приходите, съобщи NOVA.

„ Проблемът даже не е на равнище сигурност, а се крие в това, че не се съблюдават чисто и просто положителни практики. Много хора са виждали когато получават по имейл документи от Национална агенция за приходите. Те идват като линк, който по никакъв метод не е предпазен и, в случай че попадне у някой различен, той също може да отвори линк с вашите документи. Което по принцип е безусловно неприемливо, в случай че в тези документи има ваши персонални данни”, разяснява Иванов

Според него документите за сигурност на институциите са покрити напълно фиктивно. Той е безапелационен, че би трябвало да бъдат осъществявани външни проби за сигурност.

Вчера в писмо до бТВ, NOVA и Капитал мъж, който твърди, че е откраднал данните от Национална агенция за приходите, твърди, че е измъкнал персонални и данни за финансовото положение на 5 млн. души. Сред тях има политици, хора от властта, известни персони. Властите споделят, че са наранени едвам 3% от данните на Национална агенция за приходите.

„ Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви държавно управление разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 година Тогава никой не разбра, че сме съумели да инфилтрираме 30 GB информация”, написа мъжът.

Той разкрива, че е съветски жител, женен за българка. „ Родителите на брачната половинка ми живеят в България и със личните си очи съм виждал какъв брой прецакана е страната ви”, написа още той.

„ Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз персонално ще кача информацията в съветски и български торент тракери, тъй че всеки ще може да я смъкна свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, разгласяват погрешна информация, ще разкрия още два масива от данни – още веднъж от Министерството на финансите”, се споделя още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, друг от този, от който бяха получени хакнатите данни.

Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов заяви, че ГДБОП ревизира мейла.

След хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов разпореди инспекция на осведомителните системи на държавните институции. А министърът на финансите Владислав Горанов позволи, че България може да отнеси санкции от Евросъюза за пробива в персоналните данни.

Данъчните потвърдиха, че офанзивата е съумяла поради недобра отбрана на една от електронните им услуги - за въстановане на Данък добавена стойност, платено в чужбина.

За случая е известена и Комисията за отбрана на персоналните данни. Предстои да бъде изработен повсеместен одит на осведомителната система на Национална агенция за приходите. Държавата ще търси помощ и от Европейската работа по киберсигурност.

В следобедните часове, по време на изключителното съвещание на Народното събрание, в пленарната зала бяха изслушани министрите Горанов и Маринов. За това настоя опозицията и изрази опасения, че има опасност за националната ни сигурност.

"Извинявам се на уязвените български жители и ги убеждавам, че информацията им продължава да бъде предпазена ", съобщи министърът на финансите. Той увери, че няма нарушена и изгубена информация от Национална агенция за приходите.

"Данните, които бяха публикувани, са с изключение на персонални, и данъчноосигурителни с обособени фрагменти и интервали “, разясни Горанов. И добави, че управляващите към този момент имат насоки за това от кое място е пристигнала офанзивата. Допускат, че нерегламентираният достъп може да е осъществен отдалечено, отвън Национална агенция за приходите, само че не е изключено и това да се е случило от вътрешната страна.

"Това би трябвало да е алена лампа за всички държавни органи, които ръководят огромни осведомителни системи ", заключи Горанов. И опрдели похищението като "терористично ".

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Фон дер Лайен желае ратификация на Истанбулската спогодба - какво даде обещание Фон дер Лайен желае ратификация на Истанбулската спогодба - какво даде обещание  <br> Какво ни предлага новият модел на опазване на здравето <br>
Какво ни предлага новият модел на опазване на здравето
 <br> Една дребна крачка за индивида, един <strong> </strong> – 50г. по-късно <br>
Една дребна крачка за индивида, един – 50г. по-късно
 <br> <strong> расизмът на отминалите десетилетия
" />
"Само за европейци ": расизмът на отминалите десетилетия
 1 100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ)  1 Бионсе не скри съвсем нищо под златната си рокля (СНИМКИ)  1 Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО)  1 От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ) 100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ)  Бионсе не скри съвсем нищо под златната си рокля (СНИМКИ) Бионсе не скри съвсем нищо под златната си рокля (СНИМКИ)  Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО) Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО)  От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ) От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ) Последни  <p>Това ще е най-мощният сериен автомобил</p> Това ще е най-мощният сериен автомобил  ГДБОП: Има обвинен, хакерът не е съветски жител ГДБОП: Има обвинен, хакерът не е съветски жител  Освалдо Риос Любимецът на дамите: по какъв начин се промени Освалдо Риос  <p>Какво ще е времето през днешния ден, стихии над Гърция и Турция</p> Какво ще е времето през днешния ден, стихии над Гърция и Турция  <p><strong>Лято в рая</strong> и няколко <strong>красиви плажа</strong>, за които може би не знаете</p> Лято в парадайса и няколко красиви плажа, за които може би не...  Мъск ще тества връзка сред мозък и компютър следващата година Мъск ще тества връзка сред мозък и компютър следващата година  Баронг-Рангда Баронг-Рангда, уянг кулит и батик са в София. А какво...  <p>Вижте кой чества имен ден през днешния ден, светица и антична богиня</p> Вижте кой чества имен ден през днешния ден, светица и антична...  Руските С-400 идват в Анкара, само че Турция и Русия буксуват в Сирия Руските С-400 идват в Анкара, само че Турция и Русия...  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен е новият началник на Европейска комисия  Военен шпионин бил такси и осведомител на предприемач Военен шпионин бил такси и осведомител на предприемач  Потвърдиха случай на морбили в Старозагорско Потвърдиха случай на морбили в Старозагорско  <p>Турция нехае за заканите на Европейски Съюз, праща още кораби към Кипър</p> Турция нехае за заканите на Европейски Съюз, праща още кораби към...  <p>На първо четене: Отмениха машинното гласуване&nbsp;</p> На първо четене: Отмениха машинното гласоподаване  Министерство на културата желае ремонт на Ларгото  <p>Самолет едвам не отнесе туристи на гръцки&nbsp;остров (видео)</p> Самолет едвам не отнесе туристи на гръцки остров...  Нов случай на африканска чума, евтанизират домашни животни Нов случай на африканска чума, евтанизират домашни...  VW Passat 2020 Новата „ ръчка” на VW e по-екологична и тиха  Италианската полиция конфискува ракета въздух-въздух Конфискуваха ракета „ въздух-въздух “ в Италия  <p>Оставиха в ареста шведа, вилнял в Несебър&nbsp;</p> Оставиха в ареста шведа, вилнял в Несебър Всичко от през днешния ден Виц на деня - Ти в Гърция ходил ли си? - Ходих. - А в Турция върви ли? - Ходих. - И по какъв начин мислиш, къде е по-добре да… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Граждани отиват за паспорти - получават фиш, за който не знаят и не могат да платят  Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува  Захвърлен, подминаван и оживял: Сами  Учени: Ядрото на Земята изтича към мантията  Най-голямата пустиня на Земята е в Тихия океан  Два черепа могат да трансформират напълно теорията за еволюцията могат да трансформират напълно теорията за еволюцията Водещи вести  Руските С-400 идват в Анкара, само че Турция и Русия буксуват в Сирия Руските С-400 идват в Анкара, само че Турция и Русия буксуват в Сирия  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен е новият началник на Европейска комисия  Мъск ще тества връзка сред мозък и компютър следващата година Мъск ще тества връзка сред мозък и компютър следващата година  Военен шпионин бил такси и осведомител на предприемач Военен шпионин бил такси и осведомител на предприемач  <p>Вижте кой чества имен ден през днешния ден, светица и антична богиня</p> Ден е на значима светица и на антична богиня, кой чества  Баронг-Рангда Баронг-Рангда, уаянг кулит и батик са в София. А какво са?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР