България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на

...
България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на
Коментари Харесай

Американският посланик: България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на Черноморския регион

България подсигурява сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически значимия Черноморски район. Това сподели посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен в юбилейната си тирада във връзка 75 години от подписването на Северноатлантическия контракт, 20 години участие в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България. Той взе участие в събитието, проведено от Атлантическия клуб в България " България-САЩ-НАТО: Съюзници в два века ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес, 75 години след подписването на Вашингтонския контракт, 33 години след основаването на Атлантическия клуб и 20 години след присъединението на страната към НАТО, България се е утвърдила като благонадежден и скъп член на Алианса и водач в районната сигурност, акцентира дипломат Мертен.

Той означи, че страната ни е съдействала за повишението на общата подготвеност на НАТО, както и за основни задачи на алианса като тези в Косово и Ирак.

Основополагащата цел на НАТО - защита и въздържане също е толкоз значима и през днешния ден, колкото и при основаването на алианса, акцентира дипломат Мертен. По думите му нахлуването на Русия в Украйна е сигнал за света и увещание, че свободата и демокрацията в никакъв случай не могат да бъдат одобрявани за даденост.

Той подчертава и върху присъединението на Финландия и Швеция към алианса и посочи ролята на чадъра за сигурност на НАТО, обезпечен от член 5 от Северноатлантическия контракт – нахлуване против една страна, значи нахлуване против всички. Финландия и Швеция направиха този избор, същият избор, който България направи преди 20 години, посочи дипломат Мертен.

Той означи, че НАТО поддържа мира в Европа от Втората международна война насам. Това е съюз, който ни прави по-силни дружно. Националният лозунг на България за 20-годишнината отразява точно това чувство - " НАТО, тъй като сме по-силни дружно ", уточни дипломат Мертен.

Гордея се, че Съединените щати са другар, сътрудник и съдружник на България в построяването на едно по-сигурно, проспериращо и демократично бъдеще, съобщи той. Посланик Мертен означи, че 120-годишните двустранни връзки в никакъв случай не са били по-силни.Той акцентира, че Съединени американски щати са дали през последните години помощ за военната рационализация на България.

По мотив идната среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли дипломат Мертен означи, че тематиката е " Да защитим бъдещето си ". Той акцентира, че НАТО се приспособява, с цел да се изправи против заканите на 20-и век - от хибридната война, дезинформацията и злонамерената кибердейност до изменението на климата. Когато нашите водачи се съберат във Вашингтон, те ще приказват за това по какъв начин можем да се подготвим за тези нови закани, а също и по какъв начин да реагираме бързо и дружно при пораждане на спешни събития, уточни дипломат Мертен.

Той означи, че Алиансът уголемява мрежата си от сътрудници, като на срещата през юли са поканени Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея. Това е от голяма важност, тъй като през последните години видяхме по какъв начин заканите, които произлизат от Индо-Тихоокеанския район, директно засягат евроатлантическата сигурност, уточни още дипломат Мертен.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР