България Габриел се отказва, Павлова влиза в ЕП Мария Габриел

...
България Габриел се отказва, Павлова влиза в ЕП Мария Габриел
Коментари Харесай

Габриел се отказва, Павлова влиза в ЕП

България Габриел се отхвърля, Павлова влиза в Екологичен потенциал Мария Габриел няма да е евродепутат  Виолета Русенова 3 юни 2019, 19:10  Габриел се отхвърля, Павлова влиза в Екологичен потенциал Източник: Олег Попов / Нова Телевизия
яма да влизам в Екологичен потенциал, съобщи пред бТВ Мария Габриел. Тя се отхвърли от позицията си на евродепутат, с цел да остане еврокомисар. Така евродепутат става Лиляна Павлова, която е седма в листата на ГЕРБ.

Павлова е седма в листата, а Мария Габриел събра най-вече преференции.

Мария Габриел би трябвало да подаде заявление за овакантяване на Европейския парламент пред европейската конструкция. Това заяви представителят на ЦИК Александър Андреев.

Случаят на Габриел, която напуща Европарламента, с цел да остане европейски комисар, е по-различен от този на напусналите Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи, посочи Андреев.

Водачът на листата на Движение за права и свободи и вторият в нея се отхвърлиха от местата си в Екологичен потенциал със заявление пред българската ЦИК, а Габриел би трябвало да подаде заявление пред Европейския парламент, тъй като Карадайъ и Пеевски се отхвърлиха преди имената им да са публично оповестени. "Дебатът за отводите е неправилен, защото в ЦИК има правосъдна процедура още от 2014-та година, когато Пеевски и Карадайъ още веднъж се отхвърлиха от местата си и още веднъж го направиха още преди ЦИК да е излязла със листата с имената на новите депутати ", добави Андреев. Тогава, по време на дебата, се обърнахме и към Конституционния съд, който удостовери решението си – че депутатите могат да се откажат пред ЦИК, а когато бъдат оповестени имената им – отводът става единствено пред Екологичен потенциал “, добави Андреев.

Имаме непрекъсната процедура за такива случаи и тя не опонира на Конституцията, заяви още представителят на ЦИК.

Мандатът на всички европейски депутати става явен седем дни преди началната сесия на Европарламента.

Относно различен противоречив проблем, оповестен от социолога Михаил Мирчев /според който гласовете за „ не поддържам никого “ се разпределят като допълнение към гласовете на останалите партии – бел.ред./, Андреев заяви, че ЦИК няма такава процедура и в общите гласове за партиите не влизат неподкрепилите никого. „ Тази методика може да бъде тествана “, приключи Андреев.

Решението на Мария Габриел да се откаже от евродепутатското място е прагматично и е в интерес на България. Това съобщи пред Българска национална телевизия Лиляна Павлова.

Това е решението, което Мария Габриел разгласи. Днес разбрах за това, когато беше взето това решение. Ресорът на Габриел е значим. Пред нас стоят значими решения и би трябвало да сме добре показани пред европейските институции, добави Павлова.

Не мисля, че решението на Габриел да се откаже от депутатското си място в Екологичен потенциал е жест – в противен случай, това е извънредно прагматично решение.

Ресорът на Мария Габриел е извънредно значим и е изпълнен със наличие точно от нея. Пред нас в Европейски Съюз стоят извънредно значими въпроси – Шенген, Еврозоната, както и бъдещият бюджет на съюза – при всички положения би трябвало България да се показа добре, добави Павлова. „ Не ми доближиха 3 000 гласа, с цел да вляза в този момент в Екологичен потенциал, само че има ли значение в коя минута влизаш в мача – дали в първата, или в десетата – значимо е мачът да се играе. В политиката съм от над 10 години и изборите в този момент бяха значими със своите преференции, тъй като по този начин хората могат да изразят своите благосклонности за труда, който си положил през тези 10 години “, добави Павлова.

Имаме извънредно качествени хора в листата – да вземем за пример Александър Йорданов, който е представителят на достоверната десница. Важното е, че нашият тим победи. Вярвам, че това е една вярно протегната ръка от най-голямата център-дясна партия към достоверната десница и общата ни цел е да имаме обединено и мощно дясно, разяснява Павлова. „ Не виждам нищо неприятно в рецензиите на Съюз на демократичните сили към ГЕРБ, когато те са градивни и са в интерес на устойчиво ръководство. Смятам, че би трябвало да мислим за необятно отваряне на ГЕРБ към дясното политическо пространство, в случай че желаеме устойчиво ръководство и триумф на идващите парламентарни избори след две години “, добави Павлова. Коалицията сред ГЕРБ и Съюз на демократичните сили е една добре работеща формула и показахме това на изборите за Екологичен потенциал, добави тя.

Павлова разяснява и напускането на Цветан Цветанов по този начин: „ За някои членове на партията това беше изненада, а за други – не. От известно време витаеше във въздуха, че има напрежение сред Борисов и Цветанов. Това сподели ясно, че сред тях има изгубено доверие, и то не е неотдавна. “

Според Павлова Цветанов е дал душата и сърцето си за ГЕРБ и не би отишъл в друга партия /в събота Цветанов заяви, че е сложил шпайковете за политически надпревари на стената, само че е въпрос на време да ги извади още веднъж – бел.ред./.

„ Борисов ще в профил всеки от партията, който си намерения, че има правото и желанието по какъвто и да било метод да злоупотреби с власт “, приключи Лиляна Павлова.

Ето кои са новите евродепутати:

ГЕРБ: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов, Лиляна Павлова

Българска социалистическа партия: Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов

Движение за права и свободи: Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева

Вътрешна македонска революционна организация: Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков

„ Демократична България”: Радан Кънев

Мария Габриел има най-вече преференции на евровота- 82 536, което е 13,59% от пуснатите бюлетини за ГЕРБ. След нея е Лиляна Павлова с 27 313 гласа, или 4.50%. ГЕРБ е с най-вече гласове в 21 области: Блaгoeвгpaд, Бypгac, Bapнa, Beлиĸo Tъpнoвo, Bpaцa, Гaбpoвo, Kюcтeндил, Лoвeч, Moнтaнa, Πaзapджиĸ, Πepниĸ, Pyce, Cилиcтpa, Cливeн, Cмoлян, Coфия 23-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия 24-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия 25-и избиpaтeлeн paйoн, Coфия oблacт, Cтapa Зaгopa, Πлoвдив гpaд, Πлoвдив oблacт и Xacĸoвo. В чужбина за ГЕРБ са дали своят вот 22.16%.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР