България финансира независимо от производителите на ваксини изследване. Целта е

...
България финансира независимо от производителите на ваксини изследване. Целта е
Коментари Харесай

България проучва колко дълго трае защитата на ваксинираните от COVID-19

България финансира без значение от производителите на ваксини проучване. Целта е да се наблюдава какъв брой дълго трае отбраната на имунизираните от COVID-19.

Водещи имунологични лаборатории у нас ще проследят най-малко 1000 българи, които са се ваксинирали против COVID-19. Проследяването ще е в границите на 2 години след слагане на имунизацията и ще даде отговор на въпроса каква отбрана са построили тези хора и за какъв брой дълго.

" Обществото се вълнува от това дали имунизираните построяват избран вид имунен отговор и най-много каква е продължителността на този имунен отговор ", съобщи проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет в Пловдив.

Доброволците, включени в плана, ще бъдат изследвани от време на време, с цел да се ревизира съществуването на така наречен " обезвреждащи антитела " у тях. Имунният отговор обаче зависи освен от тях, само че и от производството на характерни кафези, които пораждат вследствие на ваксина или боледуване. Затова те също ще се изследват.

„ Тук сме в лабораторията и съхраняваме за задачите на плана серуми и кафези на имунизирани пациенти при минус 70 градуса. Вече имаме от 160 души, по тази причина се съхраняват по този начин, тъй като следва поетапно топене и осъществяване на проучванията. Тук са пробите от клетките, в крио епруветка, етикетирани за всеки пациент. Тук имаме серуми и плазма, също са номерирани за обособените пациенти ", изясни доктор Мартина Божкова, специализант по клинична имунология.

Как и какъв брой дълго ще ни пазят имунизациите - отговорите на следващия ден заран в поредицата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР