България Евростат: Ръст на цените на имоти в България след

...
България Евростат: Ръст на цените на имоти в България след
Коментари Харесай

Евростат: Ръст на цените на имоти в България след влизането в ЕС

България Евростат: Ръст на цените на парцели в България след влизането в Европейски Съюз Сред главните аргументи за това са повишението на приходите, рухването на лихвите по заеми и депозити, сочи изследването 1 октомври 2019, 10:40  Евростат: Ръст на цените на парцели в България след влизането в Европейски Съюз
Евростат: Ръст на цените на парцели в България след влизането в Европейски Съюз
 Терор и боязън - диви свине влизат в домовете
Терор и боязън - диви свине влизат в домовете
 Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите
Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите
 Слабо земетресение е записано край Симитли
Слабо земетресение е записано край Симитли
 Слънце и до 30° през днешния ден, по кое време идва захлаждането
Слънце и до 30° през днешния ден, по кое време идва захлаждането
 До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли
До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли
 Полфрийман апелира заповедта да напуща страната
Полфрийман апелира заповедта да напуща страната
 3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български
3 часа изслушваха Мария Габриел, стартира на български

илищата в България нарастнаха с близо 35% за 12-те години след влизането ни в Европейски Съюз, сочат данните на европейската статистическа работа Евростат, представени от вестник "Труд “.

В този интервал цените не се движеха единствено нагоре. Заради интернационалната финансова рецесия в интервала от 2009 година до 2013 година беше регистриран спад в цените.

През последните пет години обаче наклонността се обърна и парцелите записват съществено повишаване.

Само за интервала от 2014 година до 2018 година цените на жилищата в страната са нарастнали с над 29%, демонстрират данните на Евростат.

Сред главните аргументи за това са повишението на приходите, рухването на лихвите по заеми и депозити, желанието на хората да живеят в нови и по-големи жилища, както и миграцията на популацията към градове, в които дават по-високи заплати.

Оказва се, че придвижването на цените на жилищата в България дава отговор на трендовете на пазара на парцели в целия Европейски Съюз.

Защо 1,2 милион жилища у нас пустеят, а младите фамилии не могат да си купят личен дом

Общо за страните от Общността покачването на цените на жилищата за последните 12 години е с 21,7%.

Финансовата рецесия се отразява освен на пазара в България, а и на покупко-продажбите с парцели в множеството страни от Европа. През 2009 година общо за страните от Европейски Съюз цените на жилищата са се намалили с 4,4%. След леко повишаване през 2010 година и 2011 година, през 2012 година и 2013 година още веднъж е записано поевтиняване на парцелите в Европейски Съюз надлежно с 1,9% и 1,2%. Изключение от общите трендове е Германия, където жилищата нарастват през всяка от последните 10 години.

В България към този момент има над 1,2 милиона необитаеми жилища

В Швеция жилищата също нарастват по време на финансовата рецесия,

само че през предходната година е регистриран спад с 0,9%. Общо за последните 12 години, най-голямо покачване на цените измежду страните от Европейски Съюз е регистрирано в Швеция, където парцелите са поскъпнали съвсем два пъти – с 96%. На второ място е Малта с покачване от 67,7%, а третата позиция е за Словакия с близо 60% растеж на цените. Челната петица се добавя от Полша с 47% и Германия с 40%. България влиза в топ 10 на страните от Европейски Съюз по растеж на цените. След Германия в класацията се подреждат Белгия (+37,3%), Англия (+35,5%) и България (+34,9%).

Последните две страни в топ 10 са Естония и Литва.

В редица европейски страни, които не са членки на Европейски Съюз, парцелите също са поскъпнали доста за последните 12 години. Например цените на жилищата в Исландия са нарастнали над два пъти, а в Норвегия с 87%. Само за последните пет години, през които цените на парцелите в множеството страни от Европа трайно вървят нагоре, жилищата в Европейски Съюз са поскъпнали приблизително с 18,6%, сочат данните на Евростат.

Първото място измежду страните от Европейски Съюз е за Ирландия, където растежът на цените за този интервал е над 70%. Челната тройка се добавя от Унгария с 55%, и Естония с 42%. В 12 старани от Европейски Съюз повишаването на жилищата за 5-годишния интервал е по-голямо в сравнение с в България. Явно бързото повишаване на цените на жилищата у нас следва трендовете на пазара на парцели в Европа.

Нещо повече, още в три страни от Европейски Съюз жилищата са поскъпнали колкото в България – с малко над 29%. Това са Холандия, Словакия и Австрия.

България се подрежда на 18-то място в света по повишаване на жилищата, демонстрират данни на консултантска компания на пазара на парцели.

Цените на жилищата в страната са нарастнали с 5,5% през първото тримесечие на годината по отношение на същия интервал на предходната. От края на декември до март жилищата са поскъпнали с 0,9%. За разлика от доста индикатори като да вземем за пример повишението на приходите, по повишаване на парцелите се представяме по-добре от Румъния. Цените на жилищата в северната ни съседка са нарастнали с 5,3% за година, което отрежда на Румъния 19-то място.

Брокери: Бум на подправени разгласи за наеми в София

В Гърция жилищата нарастват четири следващи тримесечия, само че покачването на годишна база е много по-малко, в сравнение с у нас – с 2,4%. Цените на жилищата там към момента са с 40,8% по-ниски, в сравнение с бяха по време на пика през третото тримесечие на 2008 година За второ следващо тримесечие дребна Словения е на върха на класацията като най-горещ заможен пазар в света. За една година цените там са се покачили с 18,2%, демонстрират данните на консултантската компания. Само за трите месеца от края на декември до март жилищата в Словения са поскъпнали с 6,5%. „ Намаляващата безработица, ниските лихви и, до неотдавна, лимитираното предложение, стоят зад мощния растеж на цените “, показват създателите на отчета. Шест от десетте най-горещи пазара на парцели в света са в Европа.

На втора позиция е Латвия с растеж от 11,9%. В топ три влиза и Китай с покачване от 11,6%. Останалите страни в топ 10 по повишаване на парцелите са Малта (10,8% ръст), Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Спад има в седем страни от общо 56, включени в класацията. Това са Швейцария (-0,1%), Швеция (-0,3%), Италия (-0,6%), Израел (-0,7%), Мароко (-0,8%), Финландия (-1,6%) и Австралия (-5,1%). Като цяло цените на жилищата в света нарастват с 3,9% за година. В пет страни от Европейски Съюз хората дават към 5% от приходите си за вложения в дома, като тук влизат както разноските за покупка на жилище, по този начин и за поправки.

Българите влагат приблизително 5% от приходите в жилището си, демонстрират последните данни на Евростат.

Като тук влизат както разноските за покупка на нов дом, по този начин и за осъществяването на поправки. Разбира се, хората, които изплащат ипотечен заем за апартамент, дават много по-голям дял от приходите си за жилището в съпоставяне със фамилиите, които единствено би трябвало да вършат настоящи поправки. България е измежду страните от Европейски Съюз, в които хората дават минимален дял от приходите си за вложения в дома. Това се дължи на обстоятелството, че макар сериозния растеж на покупките на жилища с заеми, множеството хора в страната живеят в лични жилища или къщи, които са получили по завещание.

Евростат: Две трети от младите българи живеят в пренаселени жилища

Общо за страните от Европейски Съюз 8,3% от приходите на хората отиват за покупка на жилище или за поправки в дома.

Оказва се, че би трябвало да мине много време и повече хора да си купят дом на погашение, с цел да достигнем междинните равнища за Европейски Съюз по този индикатор. Но в доста страни от Общността, също както и у нас, жителите влагат към 5% от приходите в жилището си. Това са Ирландия (5,46%), Испания (5,43%), Португалия (5,16%) и Латвия (4,83%). Държавите-членки на Европейски Съюз, в които вложенията в жилища имат максимален дял от приходите на хората, са Финландия (11,3%), Холандия (11%), Кипър (10,2%) и Белгия (10,1%).

Ще поевтинеят ли парцелите в София

За повече вести и препоръки, свързани с персоналните финанси четете Pariteni

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: парцели Евростат По тематиката  Проверка на ВАП разкри повишени локални налози за парцелите Проверка на ВАП разкри повишени локални налози за парцелите  Балон на парцелите и други скрити рецесии в България Балон на парцелите и други скрити рецесии в България  КПКОНПИ: Няма спор на ползи при парцелите на властта КПКОНПИ: Няма спор на ползи при парцелите на властта  Жилищата нарастват, а доста са необитаеми Жилищата нарастват, а доста са необитаеми  Бум на ново строителство Бум на ново строителство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Удар за дребния бизнес през 2020 година  1 Как можем да получим обезщетение при провалено пътешестване?  1 Кристалина Георгиева с национална носия в МВФ  1 7000 лв. месечно взима програмист у нас --> Пaрите ни  Удар за дребния бизнес през 2020 година Удар за дребния бизнес през 2020 година  Как можем да получим обезщетение при провалено пътешестване? Как можем да получим обезщетение при провалено пътешестване?  Кристалина Георгиева с национална носия в МВФ Кристалина Георгиева с национална носия в МВФ  7000 лв. месечно взима програмист у нас 7000 лв. месечно взима програмист у нас Не пропускай  <br> Откриха <strong> златно богатство </strong> край Девня <br>
Откриха златно богатство край Девня
 <br> Той <strong> промени света </strong>, само че знаем напълно малко за него <br>
Той промени света , само че знаем напълно малко за него
 <br> Годините не ѝ личат: <strong> една секси икона на 55 </strong> (СНИМКИ) <br>
Годините не ѝ личат: една секси икона на 55 (СНИМКИ)
 <br> <strong> Уникални фотоси: </strong> огромните водачи преди да станат известни <br>
Уникални фотоси: огромните водачи преди да станат известни
Последни  <p>Големите <strong>губещи </strong>в <strong>&bdquo;Игри на волята&ldquo;&nbsp; </strong>отново <strong>са красивите</strong></p> Големите губещи в „ Игри на волята “ ...  <p>Ръст на цените на парцели у нас след влизането в ЕС&nbsp; &nbsp;</p> Ръст на цените на парцели у нас след влизането в ЕС ...  Терор и боязън - диви свине влизат в домовете Терор и боязън - диви свине влизат в домовете  <p>Знаехте ли, че тези звезди са със <strong>синя кръв?</strong></p> Знаехте ли, че тези звезди са със синя кръв?  Анджелина Джоли Анджелина Джоли със специфична компания на аления килим  <p>Джъстин Бийбър <strong><span style= Джъстин Бийбър се ожени наново  Мост в Тайпей, Тайланд Мост се срути в Тайван, заклещени моряци  „ Вратата на Ада ” в Русия крие голямо благосъстояние „ Вратата на Ада ” в Русия крие голямо благосъстояние  Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха служащите Задушливи газове в шахтата, в която пострадаха...  <p><strong>Кремена Халваджиян: </strong>Образите от &bdquo;Маскираният певец&ldquo; рисувах заран, до момента в който си пиех кафето</p> Кремена Халваджиян: Образите от „ Маскираният...  Слабо земетресение е записано край Симитли Слабо земетресение е записано край Симитли  Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за разтрошаване митовете за исляма Турция, Пакистан и Малайзия пускат ТВ канал за...  <p>Различна опция на &bdquo;М&rdquo; и &bdquo;AMG&rdquo; (тест драйв)</p> Различна опция на „ М” и...  <p>Георги Рачев: Не се чака сняг през октомври. Каква ще е зимата&nbsp;</p> Георги Рачев: Не се чака сняг през октомври. Каква ще...  НАСА приема оферти за модули за кацане на Луната НАСА приема оферти за модули за кацане на Луната  Надежди за лекуване на най-коварния рак Надежди за лекуване на най-коварния рак  <p><strong>Полезни подаръци</strong>, които <strong>НЯМА&nbsp;</strong>да събират прах</p> Полезни дарове, които НЯМА да събират прахуляк  Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с хоро Иванка Тръмп качи фотография с Кристалина, изпратиха я с...  До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще вали ли До 31 градуса през октомври, какво ще е времето и ще...  Полфрийман апелира заповедта да напуща страната Полфрийман апелира заповедта да напуща страната Всичко от през днешния ден Виц на деня Докторът ми вика: - Висок си 180 см. При този растеж би трябвало да си 80 – 85 кг., а ти си 100 кг, затова трябва… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Германската пенсионерка, която сбъдна Германската пенсионерка, която сбъдна " българската си фантазия "  Грета Тунберг: Хората страдат, умират, екосистеми се разрушават  Пациент на кардиолога с 57 хиляди лева заплата: Трябва да бъде наказан  Вижте неписаната история на България в фотоси  Честваме 111 години самостоятелна България  Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години Водещи новини

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР