България евакуира 68 души от Молдова. Сред тях има българи

...
България евакуира 68 души от Молдова. Сред тях има българи
Коментари Харесай

България евакуира 68 души от Молдова

България изтегля 68 души от Молдова. Сред тях има българи и украинци, заяви Българска национална телевизия.  Тази вечер на Летище София кацна държавният аероплан, с който бяха евакуирани хората.

Кацналите у нас са най-вече майки с дребни деца. Те ще бъдат настанени в станцията на Министерството на защитата в Рибарица.

Някои от тях ще останат в България с филантропичен статут, а други - ще транзитират към европейски страни като Германия.

Те бяха изведени от страната, откакто завърши визитата на външния ни министър Теодора Генчовска.

,,България може да помогне на Молдова в бежанската рецесия, съобщи по-рано през днешния ден министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на общ брифинг с молдовския си сътрудник Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Тя насочи предложение България, Румъния и Молдова да създадат взаимни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България. След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е сложил въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, които да обезпечат напредването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде разисквано в Министерския съвет, увери Генчовска.

Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи към този момент са изведени от Молдова. Молдова одобри над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР