България Експерти - какво се крие зад инвеститорите в АЕЦ

...
България Експерти - какво се крие зад инвеститорите в АЕЦ
Коментари Харесай

Експерти - какво се крие зад инвеститорите в АЕЦ „Белене”

България Експерти - какво се крие зад вложителите в АЕЦ „ Белене ” И Трайков и Божков са безапелационни, че АЕЦ „ Белене ” е невероятно без присъединяване на страната и Русия  Николай Киров 21 август 2019, 10:49 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Експерти - какво се крие зад вложителите в АЕЦ „ Белене ”
Експерти - какво се крие зад вложителите в АЕЦ „ Белене ”
 Какво е положението на Стефан Данаилов, следва му интервенция
Какво е положението на Стефан Данаилов, следва му интервенция
 Николова: Ще предложа до 15 години затвор за компютърни закононарушения
Николова: Ще предложа до 15 години затвор за компютърни закононарушения
 Евростат: В България най-вече починали при произшествия с леки коли
Евростат: В България най-вече починали при произшествия с леки коли
 Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше
Лекар: Бабата на убитата Кристин ни пречеше
 Нов пожар пламна над село Реброво
Нов пожар пламна над село Реброво
 Българчетата в къщата на ужасите: Къде са в този момент
Българчетата в къщата на ужасите: Къде са в този момент
 Стефан Данаилов в болница
Стефан Данаилов в болница

ЕЦ „ Белене” не може да бъде построена без присъединяване на страната. За това са безапелационни както поддръжникът на плана, енергийният специалист Еленко Божков, по този начин и съперникът му, някогашният енергиен министър Трайчо Трайков.

„ Надявам се да не стигаме до случая, в случай че Христо Ковачки завоюва като стратегически вложител, министър Петкова да се наложи да брои пари в брой за инвестицията”, разяснява Божков пред NOVA.

„ Отсъствието на сериозна компания от деклариралите присъединяване в плана АЕЦ „ Белене” демонстрира неналичието на банкеруемост на плана, т.е. каквото и да се случва, то ще би трябвало да се случи под въздействието на два фактора – присъединяване на българската страна с някакви тласъци за сметка на данъкоплатеца и геополитическите ползи на страни, които ни преглеждат просто като плацдарм”, счита Трайков.

„ Това мисля, че не добра вест нито за тези, които са последователи на плана, нито за противниците”, уточни някогашният енергиен министър. „ Навсякъде, където се строят нуклеарни мощности, страната има съществено присъединяване. И за това си има аргументи, най-малката от които е, че страната поема целия нуклеарен риск”.

Държави, които строят нуклеарни мощности, го вършат, тъй като имат някаква доста сериозна стратегическа причина . В доста от случаите, това е съчетано с развиване на нуклеарни оръжейни стратегии. В други случаи е належащо бързо да се построят големи базови мощности, там където има огромен дефицит”, акцентира Трайков.

„ За България тези стратегически аргументи не се отнасят. В България няма място и за АЕЦ „ Козлодуй” и за АЕЦ „ Белене”. Не приказваме за всичко останало. Всичко останало в енергетиката отпътува. В момента, в който те се застъпят, няма да има място и за АЕЦ „ Козлодуй” в обозримо бъдеще”, счита Трайков.

„ Ако работят и двете централи, държавното управление ще бъде насила да сътвори едно сходство на свободния пазар, каквото има при горивата. Ужким е свободен, само че не напълно. За да подсигуряваме действието на господстващия състезател, вършим всевъзможни трикове и номера, с цел да ограничаваме вероятните алтернативи”, сподели Трайков.

Той даде образец с Китай, където макар голямата нуклеарна стратегия АЕЦ са лимитирана част от енергийния микс и от ден на ден се постановат възобновимите енергийни източници. Водещата китайска енергийна компания Си Ен Ен Си, която кандидатства и за стратегически вложител в АЕЦ „ Белене” разгласи неотдавна, че е построила вятърен парк при рекордно ниска цена от 80 цента на ват. „ Въглищната сила си отива”, добави Трайков.

Бившият енергиен министър уточни, че ТЕЦ-овете в България „ не престават да работят на инат на всевъзможни екологични условия . Част от тях получават контракти за леден запас, като не съумяват да се задействат, когато е належащо. Обаче към този момент им се вижда краят. И притежателят на тези централи се пробва да се вгради в нуклеарното бъдеще на България”.

Според Трайков токът от „ Белене” ще коства два пъти повече от междинната цена на в този момент създавания в България.

„ Една нова нуклеарна централа значи за 50 години напред да предплатим 80% от създадената електрическа енергия. Това е стопанската система на нуклеарните централи. Токът от АЕЦ „ Белене” ще коства два пъти по-скъпо от междинната цена сега в България и ще е по-скъп от всяка опция, която имаме в момента”, акцентира Трайков. „ В същото време за тези 50 години се изключваме щеш не щеш от новите енергийни технологии”.

Трайков даде образец за опция с газовите хидрати в Черно море , от които може да се извлича сила за цяла България за хиляди години напред. „ С едно „ Белене” забравете за всичко”.

Според енергийния специалист Еленко Божков все още има място за един 1000 мегавагтов блок в енергийната система на България.

„ Перспективата е за блок и половина в близко време, а за какво не и два блока”, уточни Божков. Той предизвести, че българската страна продължава да се бави с построяването на АЕЦ „ Белене”, ще бъде по-трудно реализирането на тока от централата в бъдеще, защото Турция форсира градежа на АЕЦ „ Акую”.

„ Ако бяхме построили АЕЦ „ Белене” от 2007 година, цената на тока му към този момент щеше да е сравнима с цените на електрическата енергия в този миг. Ако го построим след 10-11 години, цената ще бъде сравнима с цената „ ден напред” на българската и районните тържища на ток”, предизвести Божков.

Той акцентира, че няма по какъв начин в плана да няма присъединяване на „ Росатом”, защото парогенераторите, компенсаторите на размера и самите реактори към този момент са доставени и са създадени в Русия. В същото време френската „ Фраматом” и американската „ Дженеръл електрик” могат да изградят системите за мониторинг и сигурност на бъдещата АЕЦ „ Белене”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР