България ЕК съди България за въздуха край Гълъбово Проблемът с

...
България ЕК съди България за въздуха край Гълъбово Проблемът с
Коментари Харесай

ЕК съди България за въздуха край Гълъбово

България Европейска комисия съди България за въздуха край Гълъбово Проблемът с високи равнища на серен диоксид в България съществува от дълго време, главно по отношение на потреблението на въглища с високо наличие на сяра от някои топлоелектрически централи  Надежда Неменски 25 юли 2019, 15:32  Европейска комисия съди България за въздуха край Гълъбово Източник: БГНЕС
вропейската комисия (ЕК) одобри през днешния ден решение за завеждане на дело против България за превишаване на нормите за серен диоксид в региона на Гълъбово. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и допълниха, че страната подхваща ограничения за съблюдаване на нормите за серен диоксид в града.

Проблемът с високи равнища на серен диоксид в България съществува от дълго време ,

главно по отношение на потреблението на въглища с високо наличие на сяра от някои топлоелектрически централи.

Поради непостигането на условията за равнищата на серен диоксид през 2009 година Европейска комисия е почнала наказателна процедура против страната ни, като по това време проблематичните региони са три – Перник, Гълъбово и Димитровград.

В резултат на подхванатите от страната и от притежателите на огромни горивни съоръжения ограничения през последните години е налице доста понижаване на общите излъчвания на нездравословни субстанции и в частност на серен диоксид – от 715 358 до 48 567 тона. Вследствие на това все още Гълъбово е единствената община, в която продължава да има проблеми с реализиране на европейските условия за наличие на серни оксиди в атмосферния въздух.

Основната причина за проблемите с постигането на нормите за серен диоксид в град Гълъбово е исторически наследената централизация на четири огромни горивни съоръжения ,

ситуирани на дребна повърхност във въгледобивния басейн „ Марица Изток”. Това, като се изключи че води до сумарното изпускане на относително огромни количества серен диоксид, затруднява доста както определянето на съответния извършител на всеки обособен епизод на замърсяване, по този начин и степента, в която всяка централа въздейства върху качеството на въздуха в Гълъбово.

От Министерство на околната среда и водите показаха, че централите в басейна „ Марица Изток” според данните от техните системи за автоматизирани измервания съблюдават условията на европейското законодателство и нормите, избрани в техните сложни разрешителни.

Сред подхванатите ограничения за понижаване на равнищата на серен диоксид в атмосферния въздух в Гълъбово е залегнало

усъвършенстване/надграждане на към този момент съществуващата система за ранно предизвестие за прогнозиране на наднормено замърсяване на приземния атмосферен пласт

със серен диоксид в региона на Старозагорска област, която да бъде в положение да предвижда вероятни превишения на нормите и да предлага понижаване на излъчванията от всяка централа в енергийния басейн „ Марица Изток”.

От Министерство на околната среда и водите са показали още, че с актуалното решение на Европейска комисия се цели да бъде открито нарушаването от Съда на Европейския съюз, без да се постановат финансови наказания против България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР