България е започнала разговори с Гърция за изграждане на нова

...
България е започнала разговори с Гърция за изграждане на нова
Коментари Харесай

Василев: Строим нова АЕЦ, Гърция ще купува ток от нея

България е почнала диалози с Гърция за създаване на нова нуклеарна мощ у нас, която да бъде употребена от съседите ни по дълготраен 20-годишен контракт. Това разгласи пред Нова тв вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

По думите му плана е част от ограниченията, с които се приготвяме против това Русия да спре газовите доставки.

Къде ще бъде построена, следва да се посочи с гръцките сътрудници, акцентира той.

„ Ще бъде построена извънредно бързо в случай, че има покупател, който е подготвен незабавно да изкупува електрическата енергия и при по този начин създалата се обстановка. Наличието на подобен външен интерес отстрани бизнес риска пред построяването на нова мощ. “, изясни Василев.

„ Участваме към този момент в терминала за полутечен газ в Александрупулис, в този момент говорихме да участваме към този момент и в самото пристанище, тъй че България да има търговски изход на Егейско море “, разгласи още Василев.

Той разяснява и въвеждането на ответни наказания на Европейски Съюз от страна на Русия.

„ Спиране на газовите доставки е вероятната и предстояща реакция на Москва. Гърция към този момент ни продаде спомагателният газ, който не употребява, макар че 40% от тяхната енергийна система е на газ “, уточни Василев.

Той съобщи, че държавното управление било изготвило проекти, тъй че да не се стигне до енергийна рецесия.

„ Това не е филм! Това не е нещо, което не ни визира. Случващото се в Украйна е нахлуване над една страна, оповестила война на друга без безусловно никаква провокация. И Европейски Съюз, и НАТО, и България вършим всичко допустимо да помогнем “, разяснява той.

По думите му по-тежката глоба не е изключването на Русия от системата за разплащания, а блокирането на активите й.

„ Путин си мислеше, че има 800 милиарда $ да финансира стопанската система си и войната, само че поставяйки ги под запор, съветската централна банка няма да може да поддържа рублата и няма да има средства, по които да вървят разплащанията “, изясни той.

„ Украинските бежанци, които дойдат у нас, ще имат опция да вземат заеми, с цел да стартират бизнес, приготвят се сега такива промени “, заяви още вицепремиерът и финансов министър.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР