България е заплашена да плати 3 млрд. лв. неустойка, ако

...
България е заплашена да плати 3 млрд. лв. неустойка, ако
Коментари Харесай

Заради договорите с американските ТЕЦ 3 млрд. лв. неустойка грози държавата

България е застрашена да заплати 3 милиарда лева наказателна клауза, в случай че скапе прибързано дълготрайните контракти за назад изкупуване на електрическата енергия от централите "Ей И Ес " край Гълъбово и "КонтурГлобал Топлоелектрическа централа Марица-изток 3 ". Това стана ясно от думите на шефовете на "Ей И Ес-България ", президента Оливие Маркет и изпълнителния шеф Иван Цанков. Правителството към този момент изиска от тях и от другата американска Топлоелектрическа централа у нас - "КонтурГлобал Марица-изток 3 ", преустановяване на дълготрайните им контракти за изкупуване на ток по преференциални цени и извеждане на двете мощности на свободния пазар. Това ще стане посредством погашение от страна на Националната електрическа компания (НЕК), която е сключила въпросните договори, на обезщетения за невъзстановяемите разноски на двете централи. За "Ей И Ес " това са 1,3 милиарда евро, а за "КонтурГлобал " - над 700 млн. евро. Част от тези суми към този момент са се изплатили от активността на централите и през договорите за изкупуване на тока. Така в този момент за разтрогването на контрактите би трябвало да се реализира съглашение какво обезщетение би трябвало да заплати НЕК за преждевременното извеждане на мощностите на борсата. Цанков обаче призна, че в случай че страната реши едностранно да приключи договорите си с двете централи, неустойките, които НЕК би трябвало да заплати по договорите, са цитираните от енергийния министър Теменужка Петкова. Тя изясни преди време, че те са на стойност 3 милиарда лева
Представителите на компанията "Ей И Ес-България " публично опровергаха през вчерашния ден изказванията, че съгласно подписаните дълготрайни контракти страната изкупува електрическата енергия, създадена от едноименната централа край Гълъбово на спекулативно високи цени.
По данни на КЕВР делът на нашето произвеждане в енергийния микс е 11%, разясни Иван Цанков. Дружеството има 7,5% позитивен резултат при 100 млн. лева годишни доходи. Смехотворни са изказванията, че нашата облага е 50%. Но тя не е значима, по-важна е възвръщаемостта на активите, която е 5,1% при приблизително за България 7,5%, добави Цанков.
До края на юни "Ей И Ес-Гълъбово " ще изпрати в Министерството на енергетиката собствен разбор, обвързван с дълготрайните контракти за изкупуването на електрическа енергия от централата, разгласи Оливие Маркет.
По време на диалозите с отрасловия министър Теменужка Петкова са разисквани 3 разновидността: първият за едностранно преустановяване на 15-годишния контракт, който изтича през 2026 година При него страната би трябвало да заплати минимум 700 млн. евро, колкото са отговорностите на централата към вложители и снабдители. Вторият вид планува отплата за разликата сред борсовата цена и договорите за назад изкупуване. При третия вид се планува страната напълно да компенсира невъзстановените разноски на компанията. Българското държавно управление е избрало последния вид, разкри Маркет. По отношение на различен проблем - импортирания през 2014 година иск от КЕВР Еврокомисията да стартира следствие дали дълготрайните контракти съставляват държавна помощ, Оливие Маркет съобщи, че все още няма публично решение на Брюксел.
Според Иван Цанков стратегически енергийни планове като АЕЦ "Белене " е невероятно да се осъществят без някаква форма на държавни гаранции. Такива са и дълготрайните контракти за изкупуване на творби ток. Той даде образец с договорите за разлика с пазарните цени, поети от английското държавно управление за построяването на АЕЦ "Хинкли Пойнт " за 35 години и цена на тока от 106 евро за мегаватчас.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР