България е заобиколена от страни със сериозен ръст на западнонилската

...
България е заобиколена от страни със сериозен ръст на западнонилската
Коментари Харесай

Отново западнонилска треска в Гърция. Застрашени ли сме?

България е заобиколена от страни със сериозен растеж на западнонилската тресчица през предходната година. Над 450 души са били инфектираните в Гърция и Сърбия, повече от 260 са записаните случаи в Румъния. Страната ни беше предизвестена за предстоящ висок растеж на болестта. 

В началото на дейния туристически сезон управляващите в Гърция издадоха предизвестие към туристите да вземат ограничения срещу ухапвания от комари, откакто първите регистрирани случаи на инфектирани с вируса се появиха по-рано от предстоящото. В страната тече осведомителна акция с рекомендации да се заобикалят местата със застояла вода и да се употребяват репеленти. 

У нас от Националния център по заразни и паразитни заболявания предизвестиха за заплаха още преди два месеца, когато проф. Кантарджиев заяви, че западнонилската тресчица се обрисува като най-опасното вирусно заболяване това лято и предложи да се заобикалят места, където има доста комари. Добра профилактика е и постоянното култивиране на тревните площи срещу акари, заличаване на яйцата и ларвите във водоемите.

Преносители на вируса са комарите и по-рядко кърлежите. Според експертите единствено 20% от инфектираните демонстрират симптоми - те са сходни на простуда, с температура и главоболие, изнемощялост, болки в мускулите и ставите, от време на време и дребен обрив. Едва при 1% от хората вирусът предизвиква енцефалити и менингити. При тежко протичане на инфекцията треската е съпроводена с парализа, припадъци и комплицираност.

Лечението е симптоматично. Диагнозата се слага на база описаната клинична картина.

През 2018 в Европа са боледували към 1500 души. У нас случаите на инфектирани бяха 15, двама пациенти починаха. Особено застрашено е популацията по поречието на река Дунав, където съществуването на вируса е потвърдено. Случаи на западнонилска тресчица бяха регистрирани и в София още преди три години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР