България е загубила невъзвратимо около 25 млрд. лв. през последните

...
България е загубила невъзвратимо около 25 млрд. лв. през последните
Коментари Харесай

За 30 г. България загубила 25 млрд. лв. от изтичане на мозъци

България е изгубила невъзвратимо към 25 милиарда лева през последните 30 година от това, че подготвени в междинни специфични учебни заведения или университети младежи са напуснали страната незабавно след дипломирането си. Това заяви във Варна изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов.

Той взе участие в спорен конгрес, отдаден на актуалните бизнес модели и форми на труд в изискванията на цифровизация и глобализация, проведен от Икономическия университет.

За да се спре приключването на мозъци, от АИКБ оферират признатите по държавна поръчка студенти да бъдат задължени да работят в страната за избран интервал след дипломирането си, а в случай че не желаят – да връщат най-малко част от вложените в образованието им средства.

„Това не значи да се лимитират правата на младежите на напредване и работа. Всеки може да емигрира, само че и страната би трябвало да си търси парите, вложени в образование“, акцентира Иванов. АИКБ предлага и смяна в метода на финансиране на университетите. Целта е страната да заплаща образованието единствено в тези специалности, които действително се търсят на пазара на труда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР