България е загубила 10 млн.долара от неполучени лихви от парите

...
България е загубила 10 млн.долара от неполучени лихви от парите
Коментари Харесай

10 млн.долара е загубила България от неразкриване на сметка за парите за F-16

България е изгубила 10 млн.долара от неполучени лихви от парите за първите 8 самолета F-16, тъй като не е разкрила сметка във Федералната банка на Съединени американски щати. Това разгласи служебният боен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа и целите си, съобщи

Причината за това е, че Народното събрание не е утвърдил документът, без значение, че той е внасян от неговите прародители Красимир Каракачанов, Георги Панайотов и Драгомир Заков. Вероятно казусът е, че имаше чести избори и депутатите не са намерили време, само че поради това са изгубени пари, а всеки лев е значим, сподели Стоянов. Той изясни, че парите за първите 8 самолета, които България заплати преди 3 години са постъпили в поверителен фонд. Те е трябвало да отидат във Федералната банка на Съединени американски щати и по този начин да носят приход от рента, само че за задачата е трябвало да се открие банкова сметка, за което пък се изисква единодушие на българския парламент. Стоянов сподели, че и неговия екип ще приготви такова искане до Народно събрание, с цел да може да се гласоподава незабавно откакто се конструира новия парламент.

Служебният боен министър разгласи, че придобиването на вторите 8 самолета F-16 ще е негов приоритет. Той осведоми, че към този момент е направено питане до Съединени американски щати дали офертата, която към този момент беше дадена, може да продължи да работи до 15 декември, а не до 1 ноември, както е в този момент. През това време ще се изготвят всички документи, с цел да може плана да мине през Министерски съвет, а след това и през Народното събрание.

Стоянов разгласи, че са безусловно погрешни внушенията, че плана е бил саботиран от Военновъздушни сили като в последния миг са зародили въпроси и по този метод предходното държавно управление не съумя да одобри плана. Има 56 съответни въпроса, които би трябвало да се изяснят, изясни Стоянов.

Той сподели и, че министерството стартира работа по бюджетната процедура за идната година и ще желае още от 2023 година България да има 2 % от Брутният вътрешен продукт. Това ще обезпечи спомагателни 100 – 140 млн. лв. единствено за модернизацията на Българската войска. Ще предизвикваме и основаването на фонд за защита, чиято цел е всички неосъществени по плановете за рационализация средства, да се натрупват и да могат да се употребяват, съобщи Стоянов.

Той разгласи, че най-спешен е плана за придобиване на 150 бронирани машини за Сухопътни войски. Той беше на финалната права, само че претендентите дадоха предложения с по близо половин милиард повече от заложените 1,5 млрд.лв.. Националната ни сигурност пари не коства, плана би трябвало да стане, сподели Стоянов, като изясни, че ще се търси опция за индустриално съдействия. Обсъжда се дали да се направи по този начин, че машините да се създават у нас или пък най-малко виталния им цикъл да се поддържа тук.

" Съществува действителна заплаха в идващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами ", сподели Димитър Стоянов. Той уточни като причина както войната в Украйна и наложените наказания по повод ремонтите на съветска техника, по този начин и закъснението с контракта за F-16.

" Остатъчният запас на самолетите МиГ-29 ни разрешават да носим дежурство доникъде на 2023 година ", сподели още Стоянов. Той повърди, че води диалози с полската страна за възможен ремонт на 6 мотора на самолетите. " Това обаче не е решение на казуса ", уточни министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети F-16 по първия транш се чака да дойдат през 2025-та година, а в оперативна подготвеност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. " Не искам аз да бъда министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута спиране ".

Служебният министър е изискал информация от посолства на разнообразни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с образование на летателен и механически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде показана в идващия парламент.

В същото време началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов разгласи, че е предложил набор от предпочитани планове, които да се развиват редом. " Не става дума единствено за съществена бойна техника на сухопътните войски, а също по този начин за 155-милиметрови гаубици, както и за системи за залпов огън от вида на HIMARS, която стана известна в последно време. Говорим за безпилотни средства, които да служат за наблюдаване, целеразкриване и целеуказване ", посочи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР