България е задължена да издаде документ за самоличност на дете,

...
България е задължена да издаде документ за самоличност на дете,
Коментари Харесай

Съдът на Европейския съюз задължи България да издаде паспорт на дете с две майки

България е задължена да издаде документ за идентичност на дете, родено в границите на Европейския съюз, което има две майки, вписани в акта за раждане на друга страна членка. Това стана ясно от на Съда на Европейския съюз, оповестено във вторник.

Става дума така наречен случай " Бебе Сара ", чиито родители са от България и Гибралтар, задморска територия на Англия. Сара се ражда с метода на асистираната репродукция на територията на Испания и получава кръщелно удостоверение, в което са вписани две майки. Столична община, Район „ Панчарево “ обаче отхвърля да издаде акт за раждане детето.

Делото е заведено пред Административен съд на София-град през 2020 година от Деница Любенова , юрист от ЛГБТ организация " Действие ". Съдията преценя, че по случая има въпроси, които засягат правото на Европейски Съюз, и за които до момента не е бил получаван отговор. По тази причина делото в България е спряно и изпратено за пояснение в Съда на Европейския съюз. 

" Държавата членка, на която това дете е жител, е задължена да му издаде карта за идентичност или паспорт, без да изисква авансово сформиране на акт за раждане от своите национални управляващи ", се споделя в решението на Съда на Европейски Съюз, оповестено във вторник. 

Това значи, че България би трябвало да даде документи за идентичност на Сара, като употребява акта за раждане, публикуван от Испания.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР