България е втора в ЕС с най-ниски цени като цяло

...
България е втора в ЕС с най-ниски цени като цяло
Коментари Харесай

„Евростат“: Скъпа храна, но евтин алкохол и цигари у нас

България е втора в Европейски Съюз с най-ниски цени като цяло - 56% от междинните стойности за съюза, само че със относително скъпи храни - 81% от междинното за Европа.  Това излиза наяве от статистика на „ Евростат “, която съпоставя ценовото ниво в страните от съюза през 2020 година

Румъния е страната с най-евтини артикули и услуги, като държи 55% от междинното ценово ниво, освен това с сензитивно по-високи приходи от българските.  На втора позиция е България , а третата страна, където се живее относително на ниска цена, е Полша – 58% от средноевропейските цени. В съпоставяне с Румъния и Полша обаче, където цените на храните са надлежно 66% и 68%,  в България те са относително скъпи – 81% от средноевропейското равнище , сочат данните на „ Евростат “, представени от „ Mediapool “.

Статистиката не дава пояснение за това разминаване.  От една страна, то евентуално се изяснява с високата ставка на Данък добавена стойност за храните у нас – 20%, в случай че доста страни в съюза ползват понижена до 5% или нулева ставка на налога за съществени храни. От друга страна, Румъния и Полша са огромни пазари за производителите на храни, което евентуално оказва въздействие върху цените.

В България много скъпа в относителен проект е също потребителската електроника – 93% от средноевропейското равнище, както и транспортните услуги – 87%.  Облеклата у нас са измежду най-евтините в Европейски Съюз - 78% от средноевропейските цени.

България предлага най-евтините хотел и и заведения за хранене, като държи едвам 46% от средноевропейските цени.  У нас се продават също най-евтините алкохол и цигари (61%) - евентуално заради поддържането на минимални равнища на акциза, който дружно с Данък добавена стойност е половината от цената на тези артикули. В Европейски Съюз към момента има огромни разлики в приходите и цените, което го прави много нехомогенен във връзка с благосъстоянието, излиза наяве от данните.

Почти три пъти е разликата в ценовите нива сред страните с най-евтин и най-скъп живот.  Дания (141% от междинното за Европейски Съюз ) има най-високо ниво на цените, следвана от Ирландия и Люксембург (по 136%), Швеция (130%) и Финландия (126%). Най-ниско е нивото на цените в Румъния (55%), България (56%) и Полша (58%), оповестява „ Евростат “.

През 2020 година нивата на цените в заведенията за хранене и хотел ите са три пъти по-високи в най-скъпата страна, в сравнение с в най-евтината.  Равнищата на цените варират от 46% от междинното за Европейски Съюз в България , следвана от Румъния (53%) и Унгария (56%) до 154% от междинното за Европейски Съюз в Дания, следвана от Швеция (138%) и Финландия (131%).

На второ място по разлика в ценовите нива са алкохол ът и цигарите.  Най-ниски равнища на цените са регистрирани в България (61% от междинното за Европейски Съюз ), следвана от Унгария (69%) и Полша (70%). Най-високи равнища са следени в Ирландия (187% от междинното за Европейски Съюз ), следвана от Финландия (158%), Швеция (136%) и Франция (133%). " Трябва да се означи, че огромните ценови разлики се дължат главно на особеното данъчно отнасяне на тези артикули в страните от Европейски Съюз ", отбелязва Евростат.

Храните и без алкохол ните питиета са най-евтини в Румъния  (66% от междинното за Европейски Съюз ) и Полша (68%), а най-високи - в Дания (129% от междинното за Европейски Съюз ), Люксембург (126%) и Австрия (125%).

Облеклата са друга група от артикули, показваща по-малки разлики в цените сред страните от Европейски Съюз , като варират от 73% от междинното за Европейски Съюз в Унгария до 130% в Дания.  При превоза за персонално прилагане разликите сред страните също са дребни - от 80% в Полша до 137% в Дания от междинното за Европейски Съюз равнище.

Потребителската електроника е групата от артикули, в която цените се разграничават минимум сред страните в Европейски Съюз и варират от 87% от междинното ниво за Европейски Съюз в Полша до 112% в Нидерландия и Малта, сочи още европейската статистика.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР