България е втора по най-нисък държавен дълг спрямо БВП на

...
България е втора по най-нисък държавен дълг спрямо БВП на
Коментари Харесай

Оставаме втори по най-нисък дълг в ЕС

България е втора по най-нисък държавен дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната в Европейския съюз, сочат най-новите данни на Евростат, настоящи към края на второто тримесечие на тази година.

Държавният дълг на България възлиза на 24.7% по отношение на Брутният вътрешен продукт към края на второто тримесечие. Преди страната ни се подрежда само Естония (19.6% от БВП). Челната тройка се добавя от Люксембург с държавен дълг, възлизащ на 26.2% от Брутният вътрешен продукт.

Трябва да се означи, че данните не включват най-новите аукциони за издаване на ДЦК у нас, защото отразяват обстановката към края на второто тримесечие. Само за сегашния месец октомври, и заяви за нов аукцион, който ще предложи ДЦК за същата стойност.

Страните с най-голям държавен дълг в Европейски Съюз са Гърция (207.2% от БВП), Италия (156.3%), Португалия (135.4%), Испания (122.8%), Франция (114.6%), Белгия (113.7%) и Кипър (112%).



Дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт към края на второто тримесечие
 Държавата тегли дълг за нови 500 млн. лв. Държавата тегли дълг за нови 500 млн. лв.
Нов дълг в размер на 500 млн. лв. ще бъде пласиран още през сегашния месец октомври, сочи известие на уеб страницата на Българската национална б...

24 страни членки на Европейски Съюз са нараснали съответствие на дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт за последния едногодишен интервал. Лидери в това отношение са Гърция (+15.9 процентни пункта), Испания (12.5 прочие П.), Малта (+10.8 прочие П.) и Португалия (9.1 прочие п.).

Към края на второто тримесечие на 2021 година, държавният дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт в еврозоната възлиза на 98.3%, по отношение на 100% към края на първтото тримесечие на тази година. За Европейски Съюз делът се свива от 92.4% до 90.9% на тримесечна база.

Както в еврозоната, по този начин и в целия Европейски Съюз, се следи спад на съотношението на дълга по отношение на Брутният вътрешен продукт към края на второто тримесечие, като повода е възобновяване на равнищата на Брутният вътрешен продукт, макар, че дългът се усилва вследствие на финансовите потребности и политики вследствие на COVID-19 пандемията.

В съпоставяне с данните от второто тримесечие на 2020 година, държавният дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт нараства, както в еврозоната, по този начин и за целия Европейски Съюз, надлежно от 94.4% до 98.3% и от 87.2% до 90.9%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР