България е внесла голямо количество сухо мляко от Украйна през

...
България е внесла голямо количество сухо мляко от Украйна през
Коментари Харесай

Асоциация на млекопреработвателите в България: Внесли сме голямо количество сухо мляко от Украйна

България е внесла огромно количество изсъхнало мляко от Украйна през лятото на 2022  година. Това разясниха от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ пред Искра.бг , като регистрираха още:

„ През последните месеци, като главен вносител, няма нито един литър импортирано мляко от Украйна според вноса през 2022 година Според формалните данни на държавните институции, само са били импортирани дребни количества съсредоточени млека и сметана – 1838 тона. През миналата година в страната ни от Украйна са влезнали едвам 81 тона сирене. “

Сухо мляко. Снимка: Pixabay

Какво тъкмо количества изсъхнало мляко е импортирано у нас – са наясно от Агенция „ Митници “ и от Министерство на земеделието . От Асоциацията отхвърлят да разясняват качеството на украинското изсъхнало мляко, като изясняват, че това е задача на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/. Припомняме, че при започване на февруари българските животновъди сигнализираха, че поради вноса на на ниска цена украинско изсъхнало мляко, изкупуването на сурово мляко е намаляло , а цената му е фрапантно се е намалила . На въпрос какъв е контролът на границата, от АМБ отвръщат:

„ Не знаем какъв е контролът там, само че знаем че контролът, който се прави в страната ни е занижен от страна на способените органи. “

Според тях проблем е, че се внася у нас полуфабрикат калиата , който в магазините се предлага за кашкавал , а в сиренето, създадено от украинското изсъхнало мляко, се влага трансглутаминаза за бързо зреене и се продава на ниски цени. Както е известно трансглутаминазата е неразрешена за прибавяне в млечните артикули. Тя се се разтваря бързо и не може да се установи при разбор. АМБ са безапелационни, че постоянно алармират БАБХ и макар постоянните инспекции, нищо не се трансформирало.

Сирене и кашкавал. Снимка: Pixabay

В България се вкарва и огромно количество, както споменахме, калиата , която се предлага в магазините за кашкавал. Тази млечна мостра, претърпяла термична обработка идва от Полша и Унгария . Нелоялно е от страна на български компании е, че полската калиата се показва за български кашкавал , който има разнообразни технология за произвеждане и други вкусови качества, алармират от сектора. Цената и качеството на импортираното жълто сирене, наречено кашкавал, е доста ниска , то е меко и няма мирис.

Същевременно при започване на годината животновъди предизвестиха за следната скица:

„ От Украйна вкарват млякото в Полша, където се създават артикули, на които финалният пазар е България. По този метод се заобикалят квотите, които преди войната бяха наложителни и с тази скица стоките получават европейски документи. “

Наблюдава се и растеж на украинските компании, които се записват и у нас . Те внасят суровините си през Полша и други европейски страни. Към момента обаче няма публични данни и статистика от управляващите за тази наклонност.

Кашкавал. Снимка: Pixabay

От АМБ разясниха пред Искра.бг още, че цената на суровото българско млякото пада , като литър сурово мляко към този момент се изкупува под 0,80 стотинки . Според последните данни през 2022 година са били импортирани 69 076 тона сурово мляко . Въпреки че има поевтиняванена суровината, цената в магазините се подвига. Защо?

„ Търговските вериги оказват въздействие. Освен това индустриалната цена се подвигна поради тази на нарасналата стойност на газта, тока, опаковките, които всеобщо са пластмасови и надлежно се заплащат екотакси “ , обясниха от Асоциацията.

Мляко и млечни артикули. Снимка: Pixabay

На въпрос дали се чака поевтиняване на млякото и млечните артикули и в комерсиалната мрежа, от АМБ обясниха, че сега българският кашкавал и сирене се продават на висока стойност, тъй като са създадени и са вложени скъпи първични материали . Те са свързани с софтуерния развой на произвеждане, зреене и предпазване. А те са обвързани с огромни енергийни и логистични разноски . По-ниските етикети могат да се чакат през есента, когато на пазара ще се оферират сирене и кашкавал, направени сега. От Асоциацията обаче не считат, че могат да се вършат прогнози поради инфлацията и несигурната обстановка с цените на тока и газта.

Попитани дали към момента са в протестна подготвеност , каквато беше оповестена през март поради ниската себестойност на продукцията и загубите, които търпят от сектора, от Асоциацията са безапелационни, че още са в такава.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР