България е върната в мрачните години на беззаконие, престъпност и

...
България е върната в мрачните години на беззаконие, престъпност и
Коментари Харесай

Да, България: Сделката за Общинска банка застрашава сектора

България е върната в мрачните години на безвластие, престъпност и плячкосване на финансовата система от времето на държавното управление на Беров с даденото от Българска народна банка утвърждение на договорката за придобиване на мажоритарния дял в " Общинска банка " от регистриран в Лихтеншейн различен фонд с пари от компанията на противоречивия петролен необут Георги Самуилов " Инса ойл ".

Това считат от опозиционната партия " Да, България ", съгласно която за това са отговорни ръководещото болшинство на ГЕРБ и Обединени патриоти в Народното събрание и бутафорната съпротива Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, дружно с определените от тях " самостоятелни “ институции, и безпомощното държавно управление на Борисов.

Преди ден Българска народна банка заяви, че на съвещание на управителния съвет на централната банка в сряда е взето решение да се издаде авансово утвърждение за покупката от лихтенщайнския фонд " Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК " (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 67.646 % от капитала на Общинска банка на стойност 57.3 млн. лева Стана ясно, че " Инса Ойл " е дала 46 млн. лева за придобиване на акции без право на глас в " Новито ", които обаче очевидно след това ще желае да се преобразуват в такива с право на глас, само че позволение за това би трябвало още веднъж да даде Българска народна банка.

" Очевидно самостоятелните регулатори и обществените институции не ръководят в полза на българските жители, а следват волята на корупционен и властови център, диктуващ рисковите решения в банковия бранш и мътните покупко-продажби с обществен запас ", написа в позицията на " Да, България " по случая с утвърдената банкова договорка.

За две седмици, от които най-малко 5 празнични дни, Българска народна банка съумя да разреши на неизвестен фонд от Лихтенщайн да придобие Общинска банка с пари от " Инса ойл ", показват от дясната партия. Тя напомня, че Георги Самуилов през 1990-те години е съучастник с " Арес холдинг “ – структурата в " Мултигруп “, основана от последния шеф на VI ръководство на Държавна сигурност Димитър Иванов, както и че взе участие в ръководството на няколко компании на " Мултигруп “.

В позицията на " Да, България " се показва, че през 2009 година шефът на Агенция " Митници “ Ваньо Танов упреква " Инса ойл “, че взе участие в схеми за ощетяване на бюджета, както и че сомията Самуилов в изявление от 2011 година афишира: " Да, аз съм спонсор и на ГЕРБ, и на Българска социалистическа партия “.

" За първи път в новата ни история, след валутния ръб, Българска народна банка позволява придобиване на банка от едноличен акционер с неразбираем опит и с неразбираеми правила за надзор над акционерната конструкция. Затова не е ясно Кой стои зад " Инса ойл “ и въздейства на централната банка ", написа още в изказването.

Според партията на някогашния правосъден министър Христо Иванов, това преждевременно решение на Българска народна банка идва единствено няколко месеца откакто тя утвърди за шефове на държавната банка за развиване компрометираният Стоян Мавродиев и неговият сподвижник Румен Митров.

" Да, България! “ предизвести за проблемите и рисковете пред финансовата и банковата система, още преди Българска народна банка да вземе тези решения. Дадохме ясни оферти за инспекция на документи и изискахме спазването на критерии и правила, заложени в Закона за кредитните институции. Предупредихме и държавното управление на Борисов да не назначава Стоян Мавродиев. Призовахме Столичният общински съвет да спре опорочената продажба на Общинска банка на неразбираем притежател на безобразно ниска цена – решение на съвета, доминиран от ГЕРБ, с което банката мина в неразбираеми ръце с дълбока отстъпка от действителния настоящ капитал ", добавя се в позицията.

Според дясната партия финансовата система е под опасност, защото регулаторът Българска народна банка не си прави работата. " Пред очите ни се вършат дарове на ПИБ, която кредитира бизнеси, които не могат да съществуват без да се протяга ръка на обществени богатства и публичен запас ".

В изказването се преглежда е оповестеното преди ден желание на финансовия министър Владислав Горанов България за кандидатства в чакалнята на еврозоната до юли 2018 година Според партията " това е на практика неизпълнимо – заради компромисното положение на части от банковата ни система с български или скрити притежатели ". Всички ние ще платим цената за спасяването на тези банки, ограбени по нахален и непрогледен метод – в размери, надхвърлящи загубите от КТБ – досега над 4 милиарда лв., предизвестява още веднъж " За, България ".

Според нея, корупционната взаимозависимост на държавното управление е и единственото пояснение за решението му да промени проекта за ръководство на народен парк " Пирин “; за договорката с Топлоелектрическа централа " Варна “; за корупцията в детските градини в София; за затварянето на Витоша за туризъм; за бедността и немарливостта, създаваща зноен въздух в българските градове; за невижданата централизация на медийна власт, която заглушава истината и лишава жителите на България от осведомен избор.

Партията желае също по този начин оставката на държавното управление поради неуспеха му в " възпиране на престъпността, забележим в зачестилите професионални убийства, неуспехът на Народното събрание да приема качествено законодателство и да управлява самостоятелните институции, неуспехът на прокуратурата и структури като КОНПИ да разкриват, да лимитират, да се борят с престъпността и прането на пари – основава неустановеност и милиардни условни отговорности за всички нас – по този начин ставаме още по-бедни ".

" Във време, в което Европа влага в технологии и напредък, държавното управление желае да строи АЕЦ " Белене “, разрушава природата и финансовата непоклатимост. Така трайно се отдалечаваме от растящото благополучие на други народи и се отваря непреодолима бездна сред нас и европейските ни сътрудници. България не е източник на непоклатимост, тя е извор на корупция и мафиотски произвол, каквото и да ни приказва пропагандата на проправителствените медии ", показва се още в изказването.

В него се приканва за " преосноваване на институциите и определяне на господство на правото ". " Трябва да се противопоставим на този циничен модел на завземане на страната, проникнал на всички равнища в централната и локална власт ", приключва позицията, който желае оставката и на Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР