България е в златната среда по усвояване на структурните и

...
България е в златната среда по усвояване на структурните и
Коментари Харесай

България е в златната среда по усвояване на еврофондовете

България е в " златната " среда по асимилиране на структурните и кохезионните фондове от Европейския съюз, демонстрират данните на Еврокомисията.

За близо четири години страната ни е усвоила към 14 на 100 от 15.2 милиарда лв. безплатна помощ (без 6% резерв) през сегашния програмен интервал 2014 - 2020 година, демонстрират оповестените данни в обществения модул на ИСУН 2020 и тези на Европейска комисия.

Сходен е резултатът на Германия (14%), а по-зле са страни като Белгия (13%), Италия (9%), Унгария (9%), Румъния (12%). По-високи резултати регистрират Финландия (34%), Гърция (20%), Литва и Естония (18%).

През 2018 година ще бъде изработен промеждутъчен разбор на постигнатите цели и в случай че не са покрити поетите задължения, то запасът от 6 на 100 няма да бъде преведен. За да получи средствата, България би трябвало да спринтира в догонване на заложените цели. С това упражнение страната се оправи сполучливо предишния програмен интервал (2007-2013 г.), който завърши с 95% оползотворяване на европейските средства.

Към момента множеството от знаците по обособените стратегии са нули. Изключение вършат тези, които са свързани главно с образованията на администрацията и получателите на средствата, извършените осведомителни акции и назначенията на служители, които получават двойно и тройно по-високи заплати от останалите в администрацията.

" Конкурентоспособност ", " Човешки запаси " и " Наука и обучение " регистрират помощ за компании, деца, възпитаници, хора в неравностойно състояние.

Изоставането в осъществяването на оперативните стратегии не прави добра услуга на България в напъните й да убеди чистите донори на Европейски Съюз оптимално да бъдат непокътнати средствата в структурните и кохезионните фондове след 2020 година Плановете са те да бъдат орязани поради новите провокации – " Беркзит ", сигурността и миграцията. Темата ще бъде и измежду главните на идното българско европредседателство през първата половина на 2018 година

Инфраструктурата отново изостава

България още веднъж се бави с реализацията на инфраструктурните планове, като се изключи метрото.

Както в предходния програмен интервал, по този начин и в този момент, оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) се показва най-зле с 4.54 на 100 оползотворени средства. От осемте така наречен фазирани водни планове от предишния програмен интервал, които към този момент трябваше да са изпълнени, е приключена единствено една пречиствателна станция за отпадни води, видно от данните в ИСУН.

Слабото осъществяване на програмата контрастира внезапно с назначените чиновници, които са двойно повече по отношение на оповестените проекти. 243-ма служители дават отговор за осъществяването на ОПОС и се конкурират по бройка единствено с предопределение по стратегия " Добро ръководство ", посредством която се финансира въвеждането на електронното ръководство.

Изпълнението по другите две инфраструктурни стратегии - " Региони в напредък " (13.43%) и " Транспорт " (15.07%) е близо тройно по-добро по отношение на ОПОС.

По стратегия " Транспорт " сполучливо се строи метрото, чието финансиране беше утвърдено и от Европейски Съюз, както и този за навигацията по река Дунав. Бавят се обаче пътните и жп планове, за които са заделени най-вече средства. Магистрала " Струма " се строи, само че с пари от бюджета. Европейска комисия бави утвърждението, тъй като чака и апликационната форма за Кресненското дефиле. При железопътните планове пък към момента не са определени изпълнителите, поради обжалване на процедурите.

И в случай че строителството на жп и пътни автомагистрали не върви по график, то знакът за броя на чиновниците в стратегия " Транспорт " към този момент е надвишаващ двойно – при проект 45 служители, към този момент са назначени 96.

Бави се и осъществяването на оперативна стратегия " Региони в напредък ". Едва през тази година общините започнаха да извършват първите си планове, до момента в който доста дребна част от държавните ведомства са почнали действителното осъществяване на договорите. Причината е, че по-голямата част от тях бяха подписани през тази година и занапред следва да бъдат определени изпълнителите.

Образователните автомагистрали се показват по-добре от пътните

Въпреки че съвсем близо година изплащането на средства по новата стратегия " Наука и обучение за образован напредък " беше замразено, тя се показва по-добре с усвояването на средствата (8.78%) по отношение на ОПОС, " Добро ръководство " и " Морско дело и риболовство " да вземем за пример. Въпреки това рискът от загуба на средства остава, тай като средствата за просвета са нула лв.. За казуса предизвести преди време служебният учебен министър Николай Денков.

За обучение досега са изхарчени над 120 млн. лева - главно за подкрепяне на кариерното развиване на над 13 възпитаници, връщането на в учебно заведение на 17 000 възпитаници и попречване на ранното отпадане от просветителната система за децата от 3 до 6 години. Над 28 000 студенти пък са получили стипендии, демонстрира осъществяването на знаците.

Програма " Наука и обучение " също е преизпълнила заложената цел за назначени служители – общо 97, които да управляват програмата.

" Конкурентоспособност " и " Човешки запаси " са усвоили над една пета от парите

Програмите " Конкурентоспособност " и " Човешки запаси ", по които се осъществят доста на брой планове с по-малка стойност по отношение на инфраструктурните, да вземем за пример, демонстрират едно от най-хубавите осъществявания с асимилиране на над една пета от средствата за 7-годишния интервал.

Безвъзмездна европейска помощ към този момент са получили към 600 компании. Над 3280 деца от институции са били настанени в приемни фамилии, а над 48 000 хора с увреждания са получили поддръжка, демонстрират оповестените знаци по стратегиите.

Изостава обаче усвояването на средствата по програмата за администрацията " Добро ръководство " (5.47%), посредством която се финансира въвеждането на електронното ръководство.

Най-добро осъществяване е регистрирано по новата Програма за дребните и междинни предприятия (94%). По нея се отпускат нисколихвени заеми за бизнеса през комерсиалните банки. Високият % се дължи на обстоятелството, че съвсем целият запас от близо 200 млн. лева към този момент е преведен на банките.

Близо една трета са изхарчени и от средствата по новата стратегия " Храни ", с която се финансират безплатните обеди на възрастни хора и такива изпаднали в потребност и се раздават безвъзмездни пакети. Със средствата са купени над 23 хиляди тона разнообразни типове храни, които са достигнали до над 635 хиляди българи.

Планове за договарянето на нови 1.3 милиарда лева през 2018 година

През идната година по стратегиите, съфинансирани посредством фондовете на Европейски Съюз, ще бъдат оповестени повече от 40 процедури за набиране на планови оферти на обща стойност над 1.3 милиарда лв.. Това излиза наяве от утвърдените индикативни годишни работни проекти за 2018 година от Съвета за съгласуваност на ръководството на средствата от Европейски Съюз към Министерския съвет, заяви държавната осведомителна работа.

Договорените средства по оперативните стратегии и Програмата за морско дело и риболовство към края на октомври тази година възлизат на малко над 8 милиарда лв., което е близо 46% от общия бюджет. По Програмата за развиване на селските региони са подписани контракти за над 1.7 милиарда лв. (30.4%), като от тях са разплатени над 800 млн. лв..

Веднага след края на европредседателството, в средата на 2018 година, ще стартира подготовката за идващия програмен интервал, дава обещание вицепремиерът Томислав Дончев. Според него още занапред би трябвало да бъде засилен потенциалът за правене на секторни политики при съблюдаване на главен принцип за допълняемост на вложенията, тъй че фондовете да допълват, а не да заместват националните вложения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР