България е в топ 5 на държавите от Европейския съюз

...
България е в топ 5 на държавите от Европейския съюз
Коментари Харесай

Евростат: България е в топ 5 на държавите от ЕС с най-голямо поскъпване на горивата

България е в топ 5 на страните от Европейския съюз с най-силен напредък на цените на горивата през септември, сочат данни на Евростат.

През деветия месец от годината е записано и най-силното повишаване за целия Европейски Съюз. У нас на годишна база растежът е 28,2%, а за съюза - 22,9.

На първо място в Европейски Съюз по растеж на цените на горивата през септември 2021 година е Люксембург с 30,7%, следван от Румъния с 29,3%. Трета е Словения с 28,7%, а четвърта - Полша с 28,5%.

Същевременно в Малта за трети следващ месец няма промени в цените на горивата. В Ирландия повишаването е с 15%, в Италия – със 17,5%, в Финландия – със 17,8%.

В България цените регистрират мощни месечни растежи от април след 13 следващи месеца на спад поради пандемията, по-слабото търсене поради рестриктивните мерки пред пътуванията и срутва на петрола на международните пазари. Най-голямото понижение е достигнато през май 2020 година - 22,3% на годишна база, написа " 24 часа ".

Въпреки това цените на горивата у нас остават едни от най-ниските. 2,39 лева коства приблизително литър от всеобщия бензин А-95. Най-високите цени на бензина в Европейски Съюз са във Финландия, където литър се търгува за 3,53 лева

Дизелът е най-скъп в Европейски Съюз е в Нидерландия, където цената му е 3,22 лева, В България се търгува за 2,41 лева за литър.

Всъщност цените на горивата в този момент означават втори исторически пик след върха, който стигнаха през 2012 година, когато петролът внезапно се подвигна. В някои европейски страни даже има нови исторически стойности. В Германия да вземем за пример дизелът в никакъв случай не е бил по-скъп от сегашните 1,55 евро за литър. При бензина повишаването е до 1,67 евро, а най-високата стойност е била достигната през август 2012 – 1,70 евро за литър.

В България тогава литър от всеобщия бензин струваше 2,60-2,64 лв., а дизелът стигна и до 2,70 лева Което значи, че към момента сме относително надалеч от нови ценови върхове, написа econ.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР